-
Płatki kukurydziane na mleku z wywarem z włoszczyzny
3 szklanki mleka
1 szklanka wywaru z włoszczyzny
12 dag płatków kukurydzianych
Sól
Myjemy i obieramy włoszczyznę, gotujemy z niej wywar (bez kapusty). Zagotowujemy mleko i łączymy z wywarem. Przed podaniem dodajemy do zupy płatki kukurydziane. SMACZNEGO
-
Zapiekanka z ziemniaków, porów i szynki
60 dag ziemniaków
6 porów
20 dag szynki
10 dag tartego sera (ementaler)
Na sos:
2 łyżki mąki pszennej
5 dag masła
Sól, gałka muszkatołowa, zielona pietruszka
Ziemniaki gotujemy w łupkach, po czym obieramy je i kroimy na plasterki. Myjemy pory i oddzielamy części białe od zielonych. Białe części kroimy na paski około 7 cm i gotujemy w osolonej wodzie. Mąkę podprażamy na patelni i dodajemy masło. Rozprowadzamy na patelni wywar z porów. Sos mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową. Pokrojone ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, pory zawijamy w plastry szynki i układamy na ziemniakach. Zalewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku około 15 minut. Na koniec posypujemy lekko pietruszką. SMACZNEGO
-
Piersi z kurczaka panierowane płatkami kukurydzianymi
4 piersi z kurczaka
Na panierkę:
2 jaja
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki płatków kukurydzianych
Sól, pieprz, majeranek
Olej lub oliwa do smażenia
Myjemy piersi z kurczaka i lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawami dla smaku. Jaja, mąkę i mleko mieszamy widelcem i dodajemy płatki kukurydziane. Piersi maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO
-
Napój z jogurtu i soku pomidorowego
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka soku pomidorowego
1 szklanka wody mineralnej
1 łyżeczka koperku
Sól
Miksujemy jogurt z sokiem, dodajemy wodę mineralną i koperek. Na koniec doprawiamy solą do smaku i bezpośrednio po przygotowaniu spożywamy. SMACZNEGO
-
Banany z pistacjami
4 banany
1 jajo
3 łyżki bułki tartej
Sól
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka pistacji
1 limonka
Listki melisy
Obieramy banany, przekrawamy wzdłuż i obtaczamy w panierce, najpierw w jajku potem w bułce. Obsmażamy i skrapiamy miodem. Następnie posypujemy pistacjami i dekorujemy plasterkami limonki i listkami melisy. SMACZNEGO
-
Sałatka z fasoli i ziemniaków
½ szklanki fasoli perłowej
4 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
2 jaja
3-4 łyżki oleju sojowego
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Płuczemy fasolę i moczymy w przegotowanej wodzie przez 12 godzin, gotujemy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupkach, po czym obieramy. Cebulę obieramy i kroimy, następnie skrapiamy cytryną. Ziemniaki i ugotowane na twardo jaja kroimy w kostkę. Rozcieramy czosnek z solą. Olej mieszamy z musztardą, czosnkiem i pieprzem. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy. SMACZNEGO
-
Sałatka z melona
1 melon
2 pomidory
2 morele
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju sałatkowego
Sól, pieprz
Myjemy melon i dzielimy na ćwiartki, nie zapominając o usunięciu pestek. Sparzamy pomidory, po czym obieramy ze skórki. Morele także myjemy o obieramy. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami. SMACZNEGO
-
Knedle z owocami z mąki sojowej
80 dag ziemniaków
10 dag mąki sojowej
10 dag mąki pszennej
1 jajo
Sól
40 dag śliwek
4 dag masła do polania
1 łyżka cukru
Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupkach, po czym mielimy je do puree. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i jajp. Siekamy ciasto nożem to wymieszania się składników. Szybko zagniamy ciasto rękami. Formujemy wałek o średnicy 3 cm i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm. Spłaszczamy je delikatnie i na każdym układam śliwkę. Kolejno formujemy okrągłe knedle i gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Wybieramy łyżką cedzakową do naczynia. Można podawać z masłem, cukrem lub śmietaną z cukrem. SMACZNEGO
-
Eskalopki cielęce ze słonecznikiem
50 dag cielęciny bez kości
Na panierkę:
2 jaja
2 łyżki śmietany
2-3 łyżki mąki
1 łyżka ziaren słonecznika
Sól, pieprz
4 łyżki oleju
Myjemy cielęciny i dzielimy na porcję, rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy lekko sola ii pieprzem. Wbijamy jaja d naczynia, dodajemy śmietanę, mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy widelcem. Do ciasta dodajemy ziarna słonecznika. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, cielęcinę zanurzamy w cieście i smażymy z obydwu stron. SMACZNEGO
-
Tort owocowo-biszkoptowy
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka orzechów zmielonych (można zastąpić wiórkami kokosowymi
4 jaja
4 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Na 3 masy:
1 kostka masła
1 łyżka cukru pudru
50 dag bananów (można zastąpić innymi owocami
1 galaretka agrestowa
1 szklanka wrzącej wody
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wrzącej wody 50 dag bananów
4 białka, serek homogenizowany
1 galaretka wiśniowa
1 szklanka wrzącej wody (25 dag)
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i utrwalamy cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, następnie cukier wanilinowy. Jaja posypujemy mąką i lekko mieszamy. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą, pieczemy. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Obieramy banany i kroimy. Kolejno miksujemy masło, cukier, banany, gęstniejącą galaretkę agrestową. Masę wykładamy na upieczone ciasto. Po zastygnięciu masy wykładamy pokrojone owoce, po czym przykrywamy je gęstniejącą galaretką cytrynową. Następnie ubijamy białka na pianę, dodajemy gęstniejącą galaretkę wiśniową z serkiem homogenizowanym, wykładamy na wierzch i pozostawiamy do zastygnięcia. SMACZNEGO