Sód (natrium)
Funkcja, zalety:
• Pomocny w zapobieganiu udarom słonecznym
• Pomocny w niewydolności serca
• Odgrywa istotną rolę w utrzymaniu wysokiej sprawności mięśni i stawów
• Bierze udział w regulacji gospodarki wodnej w ustroju
• Ma podstawowe znaczenie w regulacji ciśnienia krwi
• Bierze udział w procesie przewodzenia impulsów nerwowych i kurczenia mięśni
• Współuczestniczy w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej
• zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
• zwiększa wydzielanie soków trawiennych
• poprawia nastrój szczególnie u ludzi z niskim ciśnieniem
Objawy niedoboru:
• kurcze mięśni
• nudności
• osłabienie
• apatia
• drżenie i kurcze
• utrata łaknienia
• kłopoty z pamięcią
• upośledzanie trawienne węglowodanów
Objawy przedawkowania:
• obrzęki
• apatia
• śpiączka
Najlepsze źródła naturalne:
• bekon, wołowina
• chleb
• mleko, masło, margaryna
• mięczaki jadalne
• sardynki
• sól kuchenna
• pomidory, zielona fasola, kapusta, brukselka
• ryby
Zapotrzebowanie:
Grupy ludności Sód
Zalecane normy dietetyczne [g / dzień] Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[g / dzień]
Dzieci 1-3 lat 1,0 1,5
Dzieci 4-8 lat 1,2 1,9
Chłopcy 9-13 lat 1,5 2,2
Młodzież męska 14-18 lat 1,5 2,3
Mężczyźni 19-30 lat 1,5 2,3
Mężczyźni 31-50 lat 1,5 2,3
Mężczyźni 50-70 lat 1,3 2,3
Mężczyźni powyżej 70 lat 1,2 2,3
Dziewczęta 9-13 lat 1,5 2,2
Młodzież żeńska 14-18 lat 1,5 2,3
Kobiety 19-30 lat 1,5 2,3
Kobiety 31-50 lat 1,5 2,3
Kobiety 50-70 lat 1,3 2,3
Kobiety powyżej 70 lat 1,2 2,3
Kobiety ciężarne do 18 lat 1,5 2,3
Kobiety ciężarne 19-50 lat 1,5 2,3
Kobiety karmiące do 18 lat 1,5 2,3
Kobiety karmiące 19-50 lat 1,5 2,
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
Dla kogo dodatkowa suplementacja…?!
• Osoby chorujące na przewlekłe wyniszczające choroby
• Osoby narażone na silny stres
• Osoby po przebytych zabiegach chirurgicznych
• Osoby, które mają przewlekłą biegunkę lub długo wymiotują
• Osoby chore na chorobę Addisona
• Osoby chore na serce leczone diuretynami
• Osoby pijące ogromne ilości płynów
• Osoby chore na niektóre nowotwory nadnerczy
• Osoby wysoko gorączkujące w przebiegu infekcji
• Osoby nadmiernie pocące się
• Osoby z przewlekłą chorobą nerek
Znaczenie dla organizmu:
• Jako jeden z elektrolitów sód obecny jest we wszystkich komórkach organizmu
• Jest podstawowym jonem biorącym udział w regulacji zawartości wody wewnątrz i zewnątrz komórki
Nie stosuj, jeśli…
• Chorujesz na niewydolność krążenia
• Marskość wątroby
• Nadciśnienie
• Masz obrzęki
Poradź się lekarza, jeśli…
• Chorujesz na choroby układu krążenia
• Masz zaburzenia krzepnięcia krwi
• Masz padaczkę
• Chorujesz na nerki
Wiek powyżej 55 lat:
• Nie ma zaleceń, co do stosowania
Sód a ciąża:
• Ograniczenia dietetyczne nie są wskazane
• Nie stosuj dużych dawek
Sód a karmienie piersią:
• Ograniczenia dietetyczne nie są wskazane
• Nie stosuj dużych dawek
Co jeszcze…?!
• Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi powinny ograniczyć spożywanie soli
• Warto unikać parówek, kiełbasek, konserwowanych solą wędlin, szynek, bekonu, konserw z wołowiną a także ketchupu, sosu chili, sosu sojowego i musztardy
Interakcje z innymi składnikami czy lekami:
• Nie stwierdzono