Sód (natrium)

Sód (natrium)

Funkcja, zalety:
•    Pomocny w zapobieganiu udarom słonecznym
•    Pomocny w niewydolności serca
•    Odgrywa istotną rolę w utrzymaniu wysokiej sprawności mięśni i stawów
•    Bierze udział w regulacji gospodarki wodnej w ustroju
•    Ma podstawowe znaczenie w regulacji ciśnienia krwi
•    Bierze udział w procesie przewodzenia impulsów nerwowych i kurczenia mięśni
•    Współuczestniczy w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej
•    zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
•     zwiększa wydzielanie soków trawiennych
•    poprawia nastrój szczególnie u ludzi z niskim ciśnieniem

Objawy niedoboru:
•    kurcze mięśni
•    nudności
•    osłabienie
•    apatia
•    drżenie i kurcze
•    utrata łaknienia
•    kłopoty z pamięcią
•    upośledzanie trawienne węglowodanów

Objawy przedawkowania:

•    obrzęki
•    apatia
•    śpiączka

Najlepsze źródła naturalne:
•    bekon, wołowina
•    chleb
•    mleko, masło, margaryna
•    mięczaki jadalne
•    sardynki
•    sól kuchenna
•    pomidory, zielona fasola, kapusta, brukselka
•    ryby

Zapotrzebowanie:

Grupy ludności    Sód
Zalecane normy dietetyczne [g / dzień]    Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[g / dzień]
Dzieci 1-3 lat    1,0    1,5
Dzieci 4-8 lat    1,2    1,9
Chłopcy 9-13 lat    1,5    2,2
Młodzież męska 14-18 lat    1,5    2,3
Mężczyźni 19-30 lat    1,5    2,3
Mężczyźni 31-50 lat    1,5    2,3
Mężczyźni 50-70 lat    1,3    2,3
Mężczyźni powyżej 70 lat    1,2    2,3
Dziewczęta 9-13 lat    1,5    2,2
Młodzież żeńska 14-18 lat    1,5    2,3
Kobiety 19-30 lat    1,5    2,3
Kobiety 31-50 lat    1,5    2,3
Kobiety 50-70 lat    1,3    2,3
Kobiety powyżej 70 lat    1,2    2,3
Kobiety ciężarne do 18 lat    1,5    2,3
Kobiety ciężarne 19-50 lat    1,5    2,3
Kobiety karmiące do 18 lat    1,5    2,3
Kobiety karmiące 19-50 lat    1,5    2,
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

Dla kogo dodatkowa suplementacja…?!
•    Osoby chorujące na przewlekłe wyniszczające choroby
•    Osoby narażone na silny stres
•    Osoby po przebytych zabiegach chirurgicznych
•    Osoby, które mają przewlekłą biegunkę lub długo wymiotują
•    Osoby chore na chorobę Addisona
•    Osoby chore na serce leczone diuretynami
•    Osoby pijące ogromne ilości płynów
•    Osoby chore na niektóre nowotwory nadnerczy
•    Osoby wysoko gorączkujące w przebiegu infekcji
•    Osoby nadmiernie pocące się
•    Osoby z przewlekłą chorobą nerek

Znaczenie dla organizmu:
•    Jako jeden z elektrolitów sód obecny jest we wszystkich komórkach organizmu
•    Jest podstawowym jonem biorącym udział w regulacji zawartości wody wewnątrz i zewnątrz komórki

Nie stosuj, jeśli…
•    Chorujesz na niewydolność krążenia
•    Marskość wątroby
•    Nadciśnienie
•    Masz obrzęki

Poradź się lekarza, jeśli…

•    Chorujesz na choroby układu krążenia
•    Masz zaburzenia krzepnięcia krwi
•    Masz padaczkę
•    Chorujesz na nerki

Wiek powyżej 55 lat:

•    Nie ma zaleceń, co do stosowania

Sód a ciąża:
•    Ograniczenia dietetyczne nie są wskazane
•    Nie stosuj dużych dawek

Sód a karmienie piersią:

•    Ograniczenia dietetyczne nie są wskazane
•    Nie stosuj dużych dawek

Co jeszcze…?!

•    Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi powinny ograniczyć spożywanie soli
•    Warto unikać parówek, kiełbasek, konserwowanych solą wędlin, szynek, bekonu, konserw z wołowiną a także ketchupu, sosu chili, sosu sojowego i musztardy

Interakcje z innymi składnikami czy lekami:

•    Nie stwierdzono