DIETA GRUPY KRWI “A”
Charakterystyczne dla tej grupy krwi jest delikatne trawienie oraz zmniejszona produkcja soków żołądkowych, zatem odpowiednia dieta powinna bazować na produktach roślinnych bogatych w niezbędne witaminy i składniki mineralne. By cieszyć się sprawnym układem immunologicznym oraz pomniejszać ryzyko występowania nowotworów i problemów układu krążenia, osoby mające grupę krwi “A” szczególnie powinny zadbać o dostateczną ilość żelaza, witaminy B12, E, C, kwasu foliowego i pantotenowego oraz bioflawonoidów. Produktami szczególnie zalecanymi i uzupełniającymi te składniki są imbir, głóg, pietruszka i zielona herbata.
Mięso dla grupy krwi A
W organizmach ludzi mających grupę krwi “A” nie ma niektórych enzymów i kwasów żołądkowych niezbędnych do prawidłowego trawienia białek zwierzęcych, dlatego najkorzystniej byłoby całkowicie wyeliminować wszelkie pokarmy białkowe pochodzenia zwierzęcego z diety osób o grupie krwi “A”. Początkowo można zacząć zastępować mięso rybą, lub wybierać najchudsze kawałki drobiu, który jest bardziej wskazany niż mięso czerwone. Przygotowując je do spożycia należy je piec lub gotować. Absolutnie nie powinno się spożywać produktów z mięsa przetworzonego jak parówki, szynki lub mięsa na zimno. Zawarte w nich są azotyny sprzyjające powstawaniu nowotworu żołądka u osób z niskim poziomem kwasu żołądkowego, co cechuje osoby z grupą krwi “A”.
WSKAZANE: wyeliminowanie mięsa ze swojej diety!
OBOJĘTNE: indyk, kurczak
NIEWSKAZANE: bekon, baranina, wołowina, wieprzowina, wątróbka, szynka, kaczka, królik, kuropatwy, gęś, dziczyzna, szynka, cielęcina
Ryby dla grupy krwi A
Doskonałym źródłem białek dla osób z grupą krwi “A” są owoce morza oraz ryby. Oprócz tego są świetnym materiałem budulcowym tkanek aktywnych oraz nośnikiem tłuszczów omega, które mają świetny wpływ na obniżanie ryzyka chorób sercowo naczyniowych oraz pomagają kontrolować wytwarzanie czynników wzrostu komórkowego. Niestety są one również nośnikiem niewskazanych do spożycia lektyn i poliamid.
Jeśli u kobiety która ma grupę krwi “A” występował wcześniej w rodzinie rak piersi, powinna ona wdrożyć do swojej diety ślimaki jadalne Helix pomatia (winniczek), ponieważ zawierają one potężną lektynę, która aglutynuje oraz jest przyciągana do zmutowanych komórek typu A przez dwie najczęściej spotykane formy raka piersi. Owa lektyna wzmacnia układ immunologiczny, jest to wyjątkowo pozytywny rodzaj aglutynacji – bowiem lektyna ta usuwa chore komórki.
Ryby powinny być tak przyrządzane, by uzyskiwać z nich pełne wartości odżywcze.
WSKAZANE: karp, dorsz, makrela, łosoś, ślimak, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sieja, sardynka, srebrny okoń, szczupak, żółty okoń. Ryby nie mogą być wędzone.
OBOJĘTNE: żaglica, włócznik, słuchotka, stynka, granik, skap, okoń oceaniczny, rekin, jesiotr, tuńczyk biały
NIEWSKAZANE: węgorz, tuńczyk, sum, śledź, skrzydelnik, łosoś wędzony, flądry, barakudy, homar, halibut, kalmara, kawior, krab, krewetki, małż, morszczuk, okoń, ostrygi, ośmiornica, rak
Nabiał i jaja dla grupy krwi A
Niewielkie ilości sfermentowanych produktów mlecznych są tolerowane przez grupę krwi “A”, jednak osoby z tą grupą powinny unikać wszystkiego co zawiera pełne mleko oraz powinny ograniczyć ilość spożywanych jaj. Optymalnym wyborem spośród nabiału jest jogurt, kefir, kwaśna niskotłuszczowa śmietana oraz produkty zawierające żywe kultury bakterii. Dobrym substytutem mleka krowiego jest surowe mleko kozie, podobnie jak ser i mleko sojowe.
Znaczna część produktów mlecznych jest niestrawna dla osób z grupą krwi “A” ponieważ wytwarzają one przeciwciała przeciw D-galaktozaminie, czyli przeciw cukrom prostym znajdującym się w pełnym mleku.
Układ immunologiczny grupy krwi “A” odrzuca wszystko, co podobne jest do genu B, przeciwciała, które on wytwarza do ochrony przed antygenami typu B odrzucają również produkty pełnomleczne. Osoby z grupą krwi “A” zazwyczaj produkują więcej śluzu, który może być szkodliwy ponieważ w zbyt dużej ilości śluzu znajdują się przeróżne bakterie, ponadto jego nadmiar prowadzi do reakcji alergicznych, problemów z oddychaniem i innych infekcji.
WSKAZANE: zsiadłe mleko, ser sojowy, mleko sojowe, kefir
OBOJĘTNE: serek farmer, ser string, ser risotta, ser kozi, ser feta, ser mozzarella, mleko kozie, jogurt z owocami, jogurt mrożony, jogurt
NIEWSKAZANE: ser szwajcarski, serwatka, ser provolone, ser parmezan, ser camembert, ser jarlsberg, serek wiejski, ser biały, ser blue, lody, masło, maślanka, pełne mleko, ser gouda, mleko w każdej postaci, ser brie, ser Edam, ser colby, serek kremowy
Tłuszcz, olej dla grupy krwi A
Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi “A” są dwa oleje – oliwa z oliwek, która jest znacznie smaczniejsza i łatwiej dostępna, oraz olej z siemienia lnianego. Oliwa z oliwek jako jednonasycony tłuszcz wywiera dodatkowo pozytywny wpływ na serce oraz obniża cholesterol. Osoby z grupą krwi “A”, by dobrze funkcjonować, nie potrzebują wiele tłuszczu, np. łyżka stołowa oliwy dodana do sałatek lub duszonych warzyw pomaga w trawieniu i wydalaniu. W oleju kukurydzianym i krokoszowym zawarte są lektyny, które są przyczyną problemów z przewodem pokarmowym u osób z grupą krwi “A”, dlatego powinno się ich unikać.
WSKAZANE: olej z siemienia lnianego, olej z oliwek
OBOJĘTNE: olej z wątroby dorsza, olej rzepakowy
NIEWSKAZANE: olej bawełniany, olej z kukurydzy, z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, olej krokoszowy
Orzechy i pestki dla grupy krwi A
Orzechy i pestki dostarczają osobom z grupą krwi “A” ważne komponenty białkowe. Najbardziej wskazane są orzeszki ziemne ponieważ zawierają zwalczającą raka lektynę. Zalecane są również pestki z dyni, które są wysoce korzystne. Orzechy włoskie przyczyniają się do obniżania stężenia poliamin hamując aktywność enzymu dekazboksylazy. Bogate w ligniny siemię lniane, zmniejsza liczbę receptorów czynnika wzrostu epidermalnego, który jest ważnym elementem w zmniejszaniu ryzyka nowotworu.
WSKAZANE: pestki dyni, masło orzechowe, orzeszki ziemne
OBOJĘTNE: orzeszki liczi, orzech laskowy, orzechy włoskie, kasztany, mak, masło migdałowe, masło słonecznikowe, piniole, nasiona sezamu, pestki słonecznika, migdały
NIEWSKAZANE: pistacje, orzechy nerkowca, orzech brazylijski
Rośliny strączkowe dla grupy krwi A
Osoby z grupą krwi “A” bardzo dobrze tolerują i rozwijają się na białkach pochodzących z roślin strączkowych. Soja, rośliny strączkowe i wszystkie produkty pokrewne fasoli są rewelacyjnym źródłem protein oraz aminokwasów, dodatkowo fasola sojowa zawiera w swoim składzie lektynę, która ma właściwości chroniące przed nowotworami oraz hamujące procesy tworzenia się komórek nowotworowych w naczyniach krwionośnych. Należy jednak wiedzieć, że np. fasolka nerkowata, lima, navy, ciecierzyca zawierają lektynę powodującą zmniejszenie produkcji insuliny, a to z kolei przyczynia się do cukrzycy oraz otyłości.
WSKAZANE: groszek “czarne oczko”, fasola zielona, fasola pinto, fasola czarna, fasola aduke, fasola azuki, czerwona soja
OBOJĘTNE: groszek w strączkach, groszek zielony, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, fasolka pnąca, fasolka fava, fasolka cannellini, bób, fasolka biała
NIEWSKAZANE: fasolka tamaryndy, fasolka nerkowata, fasolka czerwona, fasola navy, fasola Limańska, ciecierzyca, fasola copper
Zboża dla grupy krwi A
Osoby z grupą krwi “A” mogą spożywać przetwory zbożowe raz lub więcej razy w ciągu dnia, są one generalnie dobrze przyswajane. Szczególnie wskazane jest wprowadzenie do diety prosa, mąki sojowej, pełnego owsa oraz mąki kukurydzianej. Ze względu na zwiększone wydzielanie śluzu, u osób z grupą krwi “A” powinno się unikać produktów pszenicznych, ponieważ pszenica zwiększa produkcję śluzu, a to sprzyja rozwojowi astmy oraz innych infekcji. Ponadto zawarte w niej lektyny, podobne w działaniu do insuliny przyczyniają się do obniżania masy tkanek aktywnych oraz sprzyjają rozrostowi tkanki tłuszczowej. Chroniącą przed nowotworem okrężnicy lektynę zawiera amarant, toteż powinien on jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie osób z grupą krwi “A”.
WSKAZANE: amarant, gryka, kasza
OBOJĘTNE: mąka kukurydziana, owsianka, pasta ryżowa, płatki kukurydziane, jęczmień, kamut, otręby owsiane, orkisz, otręby ryżowe, ryż dmuchany, proso dmuchane
NIEWSKAZANE: pszenica, skrobia, ziemniaki, płatki siedem zbóż, otręby pszenne, kiełki pszenicy
Pieczywo dla grupy krwi A
Pieczywo w zasadzie można jeść bez przeszkód, jedynie w sytuacji zwiększonego wydzielania śluzu lub zbyt dużej masy ciała należy zrezygnować z pieczywa z pełnej mąki pszennej. Dobrym zamiennikiem jest mąka ryżowa lub sojowa.
WSKAZANE: wafle ryżowe, chleb z mąki sojowej, chleb z kiełków pszenicy, chleb Ezekiela, chleb esseński
OBOJĘTNE: grzanki kukurydziane, chrupki żytnie, 100% chleb żytni, chrupki fin, chleb orkiszowy, chleb z prosa, chleb z brązowego ryżu, chleb bezglutenowy, bułki z otrębami z owsa
NIEWSKAZANE: chleb wysokobiałkowy, chleb z mąki macowej, chleb z mąki durum, chleb pełnopszeniczny, chleb wieloziarnisty, bułki z otrębami pszennymi, angielskie grzanki
Ziarna, makarony dla grupy krwi A
Ziarna i makarony są doskonałymi źródłami protein roślinnych, dostarczają one wielu składników odżywczych, których osoby z grupą krwi “A” nie otrzymują z białka zwierzęcego. Należy unikać makaronów z sosem, ryżu z warzywami oraz dań mrożonych, zamiast tego można korzystać z produktów pełnoziarnistych.
WSKAZANE: gryka, kasza, mąka żytnia, owies, makaron z karczocha, mąka ryżowa, makaron
OBOJĘTNE: ryż dziki, ryż brązowy, ryż biały, ryż basmati, mąka pszenna durum, mąka pszenna bul gur, mąka orkiszowa, mąka z kiełków pszenicy, mąka jęczmienna, mąka graham, mąka glutenowa, mąka couscous, makaron orkiszowy
NIEWSKAZANE: makaron ze szpinaku, mąka biała, mąka pełnopszenna, makaron grysikowy
Warzywa dla grupy krwi A
W diecie grupy krwi “A” niezwykle istotne są warzywa ponieważ dostarczają antyoksydantów, enzymów oraz minerałów, chronią przed chronicznymi chorobami oraz zmniejszają wydzielanie poliamid w przewodzie pokarmowym. Antyutleniacze jak np brokuły, wzmacniają układ immunologiczny oraz zapobiegają patologicznym podziałom komórkowym. Naturalnym antybiotykiem korzystnym dla osób z grupą krwi “A”, który również wspiera układ odpornościowy jest czosnek. Spożywanie tego warzywa wskazane jest wszystkim grupom, jednak grupy “A” powinnny spożywać go jak najczęściej by wspomagać swój osłabiony i podatny na szereg chorób układ odpornościowy. Podobne działanie wykazuje żółta cebula, jest ona sprzymierzeńcem odporności grup “A” oraz zawiera specyficzny antyoksydant – kwercetynę.
Dla osób z grupą krwi “A” wysoce wskazane jest tofu. Jest to artykuł spożywczy, który nabyć można w sklepach ze zdrową żywnością, swój smak bierze od warzyw i przypraw, które używamy podczas gotowania. Najlepszy sposób na przygotowanie tofu to szybkie smażenie z warzywami doprawionymi czosnkiem, imbirem oraz sosem sojowym.
Wiele warzyw zawiera potas ograniczający nadmiar wody w organizmie, karczoch wpływa na najsłabsze części organizmu grupy krwi “A” czyli na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Mimo, że wiele warzyw jest wskazanych dla grupy krwi “A”, istnieje również grupa która ma szkodliwy wpływ. Papryka działa niekorzystnie na delikatny żołądek grup “A”, podobnie jak pleśń w sfermentowanych oliwkach. Następnie grupa “A” jest bardzo wrażliwa na lektyny znajdujące się w słodkich i amerykańskich ziemniakach oraz w kapuście. Lektyny zawarte w pomidorach mają szkodliwy wpływ na działanie przewodu pokarmowego grup “A”. Oprócz tego pomidory zawierają panhemaglutininę, aglutynującą krew zwłaszcza grup “A” i “B”. Wyjątkiem jest grupa “0”, która podobnie jak “AB” nie wytwarzają przeciwciał na pomidory.
WSKAZANE: fasola czarna, groch “czarne oczko”, czerwona soja, szpinak, sałata rzymska, por, rzepa, pietruszka, pasternak, mniszek lekarski, marchew, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, karczoch amerykański, kapusta bezgłowa, kalarepa, czosnek, cykoria, chrzan, żółta cebula, dynia, cebula czerwona, cebula hiszpańska, botwinka, brokuły
OBOJĘTNE: szparagi, szalotka, sałata lodowa, seler, kukurydza żółta, kukurydza biała, sałata boston, rzodkiewka, rukiew wodna, pędy bambusa, kotewka, oliwki zielone, ogórek, koper włoski, kolendra, kminek zwyczajny, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kapusta pekińska, kalafior, japońska rzodkiew, gorczyca, grzyby tree oyster, grzyby portobello, grzyby shiitake, grzyby enoki, grzyby obalone, glony morskie, cukinia, zielona cebula, buraki czerwone, brukselka, awokado, brukiew
NIEWSKAZANE: ziemniaki słodkie, czerwone, białe, pomidory, papryka czerwona, zielona, żółta, pieczarki, oliwka hiszpańska, oliwka czarna, oliwka grecka, kapusta czerwona, bakłażan
Owoce dla grupy krwi A
Szczególnie polecanymi owocami dla grupy krwi “A” są owoce alkaliczne jak jagody, śliwki, które neutralizują zboża wytwarzające kwas w tkance mięśniowej. Wyjątkiem tu są alkaliczne melony, które z powodu wysokiej liczby zarodników pleśni są ciężkostrawne. Należy bezwzględnie wykluczyć z diety melony kantalupa i miodunka ponieważ zawierają zbyt dużo zarodników pleśni. Inne melony wymienione w grupie obojętnych mogą być spożywane okazjonalnie. Osobom z grupą krwi “A” nie sprzyjają owoce tropikalne jak mango i papaja. Mimo tego, iż zawierają one enzym trawienny korzystny dla innych grup krwi, nie działają one w przewodzie pokarmowym grup “A”. Pomarańcze z kolei mogą drażnić żołądek grup “A” oraz zakłócać wchłanianie ważnych minerałów. Mimo tego, że grejpfrut jest blisko spokrewniony z pomarańczą i jest także owocem kwasowym, ma korzystne działanie na żołądek grupy “A” ponieważ po strawieniu wykazuje właściwości zasadowe. Podobnie wspaniałe działanie ma cytryna, która pomaga w trawieniu oraz usuwa śluz z organizmu.
WSKAZANE: śliwki ciemne, śliwki zielone, śliwki suszone, śliwki czerwone, żurawina, rodzynki, morela, jeżyny, wiśnia, grejpfrut, figi świeże, figi suszone, czarne jagody, cytryna, borówki, ananas
OBOJĘTNE: arbuz, agrest, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka, guawa, bez czarny, karambola, kiwi, limony, maliny, malino-jeżyny, melony, nektarynki, opuncja, porzeczki czerwone, porzeczki czarne, truskawki, winogron
NIEWSKAZANE: mandarynki, banany, mango, melon, orzech kokosowy, rabarbar, pomarańcza
Przyprawy dla grupy krwi A
Przyprawy dla osób z grupą krwi “A” powinny być czymś więcej niż zwykłym dodatkiem smakowym. Prawidłowe komponowanie konkretnych przypraw może być ważnym środkiem wzmacniającym układ immunologiczny. Przykładem są przyprawy bazujące na soi takie jak miso, tamari i sos sojowy. Zawierają one niską zawartość sodu dlatego są wysoce wskazane dla tej grupy krwi. Dobrym źródłem żelaza i innych minerałów jest melasa, podobnie jak kelp który uzupełnia braki jodu w organizmie. Ze względu na właściwości kwasowe należy unikać octu. W niewielkich ilościach można spożywać cukier i czekoladę.
WSKAZANE: sos sojowy, musztarda, słód jęczmienny, melasa, imbir, czosnek
OBOJĘTNE: wanilia, tymianek, trybuła ogrodowa, tapioka, szczypiorek, sól, szałwia lekarska, szafran, syrop ryżowy, syrop kukurydziany, syrop klonowy, syrop z brązowego ryżu, skrobia kukurydziana, rodymenia, rozmaryn lekarski, papryka, pietruszka, miód, oregano, mięta zielona, mięta pieprzowa, majeranek, mięta, liść laurowy, kurkuma, kolendra, koper, kmin rzymski, kielichowiec wonny, kelp, kardamon, goździki, gorczyca suszona, gałka muszkatołowa, estragon, esencja migdałowa, czekolada, cząber, curry, cynamon, cukier brązowy, chrzan, cukier biały, chleb świętojański, bazylia, bergamotka, anyżek, agar, ziele angielskie
NIEWSKAZANE: majonez, ketchup, żelatyna, pieprz czarny, biały, ocet winny czerwony, ocet z jabłek, ocet biały, ocet balsamowy, kapar
Soki i napoje dla grupy krwi A
Osoby z grupą krwi “A” powinny zaczynać każdy dzień od wypicia małej szklanki ciepłej wody z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Pomaga to w wypłukiwaniu i wydalaniu śluzu jaki zgromadził się przez noc w ospałym przewodzie pokarmowym.
WSKAZANE: woda z cytryną, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, z ciemnej wiśni, z winogron, z moreli, z selera, z suszonych śliwek, sok ananasowy
OBOJĘTNE: sok żurawinowy, napój jabłkowy, sok jabłkowy, sok z kapusty, sok ogórkowy, soki warzywne
NIEWSKAZANE: sok pomidorowy, sok z papai, sok pomarańczowy
Herbaty ziołowe dla grupy krwi A
Grupy krwi “A” reagują zupełnie odwrotnie na zioła i herbaty jak grupy krwi “0”. Podczas gdy “zerówki” muszą łagodzić swój układ odpornościowy, grupy “A” muszą go ożywiać. Znaczna część czynników ryzyka grup “A” ma swój związek z ospałym układem immunologicznym, dlatego niektóre zioła mają tu istotne znaczenie. Głóg wzmacnia układ sercowo naczyniowy, aloes, łopian, lucerna i echinacea stymulują układ odpornościowy, zielona herbata ma działanie przeciwutleniające na przewód pokarmowy, dodatkowo chroni przed rakiem. Osoby z grupą krwi “A” mają niski poziom kwasu żołądkowego zatem ważne jest zwiększanie jego ilości poprzez stosowanie takich ziół jak imbir i śliski wiąz. Na stres doskonały jest rumianek i korzeń waleriany.
WSKAZANE: zielona herbata, waleriana, śliski wiąz, lucerna, kozieradka pospolita, imbir, rumianek, owoc dzikiej róży, mleczny oset, łopian, dziurawiec, żeń-szeń, głóg, echinacea, aloes
OBOJĘTNE: werbena, bez czarny, tymianek, brzoza brodawkowata, tasznik pospolity, gwiazdnica pospolita, kora białego dębu, chmiel, dziewanna, goryczka, gorzknik kanadyjski, korzeń lukrecji, krwawnik pospolity, lipa, liście malin, truskawek, mięta pieprzowa, mięta zielona
NIEWSKAZANE: kocimiętka, szczaw, znamiona kukurydzy, rabarbar, czerwona koniczyna
Używki dla grupy krwi A
Pozytywnie na układ sercowo naczyniowy działa czerwone wino. Lampka wina dziennie obniża ryzyko zapadnięcia na choroby serca, z kolei kawa zwiększa poziom kwasu w żołądku, oraz posiada te same enzymy jakie zawarte są w soi.
WSKAZANE: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, czerwone wino
OBOJĘTNE: białe wino
NIEWSKAZANE: coca-cola, alkohole destylowane, czarna herbata, czarna herbata bezkofeinowa, piwo, napoje gazowane
Inne dodatki dla grupy krwi A
Osoby z grupą krwi “A” powinny unikać żywności marynowanej i octów z powodu niskiego poziomu kwasu żołądkowego
OBOJĘTNE: dżem i galaretki z zalecanych owoców, niskotłuszczowe sosy do sałatek, musztarda
NIEWSKAZANE: ocet, marynata, ketchup, majonez
Dodatki dietetyczne, zioła, witaminy dla grupy krwi “A”
Osoby z tą grupą krwi powinny wzbogacać swoją dietę w suplementy wzmacniające układ odpornościowy, które dodatkowo zapobiegałyby rozmaitym infekcjom oraz wspomagałyby układ sercowo naczyniowy. Ponadto grupa krwi “A” potrzebuje więcej witamin i składników mineralnych o działaniu antyoksydacyjnym, zapobiegającym nowotworom. Szczególnie zaleca się witaminy z grupy B – B12, kwas foliowy, B5, witaminę C i bioflawonoid (kwertcyna) oraz witaminę E – działające antystresowo. Jednocześnie powinno się unikać dużych dawek witaminy A i beta-karotenu, a zamiast nich powinno się zwracać uwagę w diecie na naturalne mieszane karetonoidy, które mają działanie ochronne na układ odpornościowy i krwionośny.
Jakie witaminy, minerały dla grupy krwi A
Witamina B
Witamina B12 zazwyczaj pozyskiwana jest z protein zwierzęcych, które jak wiadomo nie są wskazane dla osób z grupą krwi “A”, dlatego możliwe są jej braki w organizmie. Pozostałe witaminy z grupy B występują w wystarczających ilościach w codziennej diecie.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “A” bogate w witaminę B:
- pełne ziarno (niacyna)
- miso (B12)
- sos sojowy (B12)
- tempeh (B12)
- jajka
- ryby
Witamina C
Witamina ta nie dopuszcza do wzrostu stężenia kortyzolu w sytuacjach stresowych. Osoby z grupą krwi “A” charakteryzuje wyższa zachorowalność na raka żołądka z powodu niskiego poziomu kwasu żołądkowego, dlatego uważa się, że stosowanie dodatkowej, umiarkowanej suplementacji witaminy C daje dużo korzyści. Jednak należy unikać jej zbyt dużych dawek, ponieważ ma ona tendencje do podrażniania żołądka.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “A” bogate w witaminę C:
- jagody
- wiśnie
- grejpfruty
- cytryna
- ananas
- brokuły
Witamina E
Witamina ta ma doskonałe działanie chroniące przed dwoma czynnikami ryzyka dla grup “A” takimi jak nowotwory i choroby serca.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “A” bogate w witaminę E:
- olej roślinny
- zielonolistne warzywa
- pełne ziarno
- orzeszki ziemne
Wapń
Dodatkowe, niewielkie dawki wapnia są wskazane przede wszystkim po osiągnięciu wieku średniego. Wcześniej, potrzeba uzupełniania diety tym składnikiem nie jest konieczna ponieważ wapń zawarty jest w sporej części przyjaznych produktów mlecznych.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “A” bogate w wapń:
- mleko sojowe
- jogurt
- jaja
- łosoś w puszce
- kozie mleko
- sardynki
- szpinak
- brokuły
Żelazo
Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym mięsie, które jest wyjątkowo niewskazane osobom z grupą krwi “A”, toteż mogą one cierpieć na niedobór tego składnika. Kobiety z grupą krwi “A” mające szczególnie ciężki przebieg okresów menstruacyjnych powinny dbać o prawidłowy poziom żelaza we krwi. Suplementacja żelazem jest wskazana po wcześniejszej konsultacji z lekarzem!
Zalecane pożywienie bogate w żelazo:
- fasole
- figi
- melasa
- pełne ziarno
Cynk (ostrożnie)
Niewielkie dawki cynku pomagają chronić dzieci przed różnymi infekcjami, szczególnie często występującymi infekcjami uszu. Należy jednak być ostrożnym przy suplementacji ponieważ o ile małe dawki podawane okresowo wzmacniają odporność, o tyle długoterminowe stosowanie wyższych dawek może ją obniżyć oraz zburzyć absorpcję innych minerałów.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “A” bogate w cynk:
- rośliny strączkowe
- jaja
Selen (ostrożnie)
Nie wolno spożywać selenu bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Składnik ten wchodzi w skład antyoksydacyjnej ochrony organizmu, zatem może być wartościowy dla osób z grupą krwi “A” ze zwględu na ich podatność na choroby nowotworowe.
Chrom (ostrożnie)
Chrom wzmaga efektywność czynnika tolerancji glukozy przez organizm, co zwiększa skuteczność insulinową. Jest to fakt istotny dla osób z grupą krwi “A” mających przypadki zachorowań na cukrzycę w rodzinie, ze względu na ich zwiększoną podatność na tą chorobę.
Kwercetyna
Kwercetyna jest bioflawonoidem, który występuję w obfitych ilościach w warzywach, zwłaszcza w żółtej cebuli. Składnik ten jest niezwykle mocnym przeciwutleniaczem, setki razy silniejszym niż witamina E. Jest zatem niewątpliwie istotnym składnikiem diety przeciwdziałąjącym nowotworom u osób z grupą krwi “A”.
Bromelaina (enzymy z ananasów)
Enzym ten ma działanie przeciwwzdęciowe, umiarkowanie trawi proteiny pomagając w ten sposób przewodowi pokarmowemu grupy “A”w lepszym przyswajaniu białek.