Woda mineralna to naturalna woda, która wzbogacana jest dodatkowymi solami mineralnymi pod postacią jonów. Mogą zawierać również rozpuszczone gazy naturalnego pochodzenia np. dwutlenek węgla. Woda ta pozyskiwana jest spod ziemi i nazwana jest inaczej wodą głębinową. Przepływając przez skały pozyskuje z nich minerały i sole. Stopień mineralizacji zależy od głębokości na jakiej płynie woda, a także od okresu czasu jaki znajduje się pod ziemią.
Jak powstają wody mineralne ?
Woda z opadów deszczowych dostaje się do szczelin skalnych i tam pozyskuje składniki mineralne z wypłukiwania skał. W zależności od tego w jakim miejscu i przez jakie skały przepływa woda, wykazuje ona później różnego rodzaju właściwości.
Podział wód ze względu na zawartość minerałów, które mają wpływ na jej smak:
– słodka, czyli naturalna,
– półsłodka,
– słonawa,
– słona,
– solanka,
– solanka silna.
Wody mineralne ze względu na stopień mineralizacji:
– niskozmineralizowane – składniki mineralne poniżej 500 mg/l, nadaje się do codziennego spożycia,
– średniozmineralizowane – składniki mineralne między 500-1500 mg/l, zawierają: chlorki wapnia co korzystnie wpływa na nadciśnienie,
– wysokozmineralizowane – składniki mineralne powyżej 1500 mg/l, zawiera jony sodu, chloru, fluoru, wapnia i magnezu. Zalecana sportowcom i pracującym fizycznie, dla uzupełnienia niedoborów. Zabrania się picia dzieciom czy osobom z chorobami nerek lub nadciśnieniem tętniczym. Mogą doprowadzić do kumulacji biopierwiastków i doprowadzić do kamicy nerkowej.
Nie każda woda w butelce jest wodą mineralną. Niektóre z nich to wody źródlane (co zawsze jest uwzględnione na etykiecie). Są one naturalne i najbardziej uniwersalne (zalecane dla chorych i zdrowych). Jeżeli woda wodociągowa ma niską jakość, można wykorzystać wodę źródlaną do gotowania i mycia.
Rodzaje wód mineralnych ze względu na skład chemiczny:
– szczawy – zawiera dwutlenek węgla,
– woda krzemowa – zawiera kwas metakrzemowy,
– woda jodkowa – zawiera jony jodkowe,
– woda glauberska – mineralna, zawiera jony siarczanu i sodu,
– woda fluorkowa – zawiera jony fluorkowe,
– woda chlorkowa – zawiera jony chloru (woda słona i solankowa),
– woda bromkowa – zawiera jony bromu,
– woda borowa – zawiera kwas metaborowy,
– woda arsenowa – zawiera arsen – jony arseninowe,
– woda manganowa – zawiera jony manganawe,
– woda radoczynna – zawiera rozpuszczone gazy – radon lub rad,
– woda siarczanowa – zawiera jony siarczanowe,
– woda witriolowa – czyli siarczanowo-żelazista o bardzo niskim odczynie pH,
– woda żelazista – zawiera jony żelaza.