Magnez w jedzeniu

Poza witaminami do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są także minerały. Wśród nich niebagatelne znaczenia ma magnez. Jest on istotnym czynnikiem, jeśli chodzi o zdrowie układu mięśniowego (jest składnikiem kości) i nerwowego.

Magnez

Magnez jest składnikiem chlorofilu, co oznacza, że jony magnezu odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu ciśnienia osmotycznego krwi. Obniża stopień uwodnienia koloidów komórkowych, uczestnicząc w przekazywaniu sygnałów nerwowych w układzie nerwowym, jak również w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca.

Około 50% magnezu w organizmie zgromadzona jest w kościach, około 45% w płynach wewnątrzkomórkowych, zaś 5% w zewnątrzkomórkowych. Magnez zgromadzony w organizmie nie oznacza, że w nim zostanie. Zapotrzebowanie na ten minerał wynosi 300-400 mg na dobę u dorosłych. Występuje w spożywanych przez człowieka pokarmie, jednak jest go w nim coraz mniej na skutek nawożenia chemicznego gleby. Nawozy zawierają potas który go niszczy.

Niedobór magnezu

Coffee cup and beansMagnez jest wypłukiwany np. poprzez picie kawy, częsty stres, nadużywanie alkoholu, środki antykoncepcyjne. Niedobór magnezu odczuwamy poprzez np. odczuwamy zmęczenie, rozdrażnienie, brak możliwości koncentracji, kołatanie serca czy apatię. Charakterystycznym objawem jest także drganie jednej z powieki lub nawet wargi, częste odrętwienia kończyn, skurcze łydek, zaś u kobiet prawie zawsze pojawia się zaburzenie miesiączkowania.

Aby magnez był lepiej przyswajany przez organizm należy brać pod uwagę witaminy z grupy B. Warto także zażywać żelazo w tabletkach, poprawi ono nasz układ krążenia. Każdy związek organiczny, czy mikroelement jest potrzebny, żebyśmy mogli cieszyć się pełnym zdrowiem. Ciekawostką jest, iż kiedy wapnia w naszym ustroju jest zbyt wiele, to nie wchłonie się on ponad normę. To jednak z cennych funkcji organizmu, czyli samoregulacji. Ludzki organizm usuwa jego nadmiar przez nerki.

Produkty bogate w magnez

magnez_w_jedzeniu

Gdzie znajdzie jego źródło? Przede wszystkim znajdziemy go w kakao, kaszy gryczanej, warzywach strączkowych, kolejno w orzechach laskowych, szpinaku, rybach (makrela, dorsz) oraz żółtym serze i bananach.

Magnez najlepiej przyswaja się kiedy w układzie pokarmowym panuje środowisko kwaśne, a także kiedy wprowadzany jest do organizmu z białkami zwierzęcymi. Przykładem korzystnej diety może być zjadanie kaszy gryczanej z gulaszem.