Rodzajów wód mineralnych jest całe mnóstwo i tak na dobrą sprawę nie wiadomo jaką wybrać. Głównym wyznacznikiem odpowiedniego wyboru wody mineralnej powinien być skład jaki ona posiada. W każdej wodzie mineralnej znajdują się składniki, które zostały w niej rozpuszczone, np. kationy: wapniowy, magnezowy, sodowy, potasowy oraz aniony: wodorowęglanowy, chlorkowy, siarczanowy, fluorkowy. Zdecydowanie najlepiej jak jak składników mineralnych znajdującej się w wodzie jest więcej jak 650 mg/l.
Woda mineralna skład
Poniżej opis niektórych składników mineralnych i ich wpływ na organizm ludzki.
Magnez
Magnez to pierwiastek znacznie rozpowszechniony w skorupie ziemskiej. Z kolei w wodzie morskiej jest pod postacią roztworu soli. Magnez jest składnikiem mineralnym większości procesów w organizmie człowieka np. przemiana metaboliczna, synteza aminokwasów. Człowiek o masie około 70 kg ma 20-28 g magnezu w swoim organizmie. Ponad połowa zawarta jest w kościach. Reszta w sercu, trzustce i wątrobie. Magnez jest zużywany podczas pracy mięśni, zwłaszcza przy wysiłku fizycznym.
Jego niedobór powoduje: zaburzenia rytmu serca, kurcze mięśni, nerwowość inne.
Obniżenie poziomu magnezu jest wywołane częstym stresem oraz piciem dużych ilości herbaty i kawy. Zapotrzebowanie na magnez jest zmienne w zależności od wieku. Jego uzupełnianie zaleca się szczególnie kobietom w okresie ciąży i karmienia, osobom regularnie ćwiczący i innym.
Sód
Sód to pierwiastek chemiczny będący metalem alkalicznym. Z kolei popularna sól o nazwie chlorek sodu to nic innego jak sól kuchenna. Sód znajduje się w górnych warstwach skorupy ziemskiej w postaci jonów Na+ (w oceanach) oraz minerałów.
Jony sodu są głównym kationem zewnątrzkomórkowym, które utrzymują czynności błon komórkowych w organizmie człowieka. Znaczy to, że reguluje gospodarkę wodną, zapewniając prawidłowe napięcie tkanek, co daje efekt jędrność skóry.
Ponadto sód ma swój udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, regulacji ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, regulacji skurczów i rozkurczów mięśni. Niedobór wywołuje zanik przewodzenia impulsów i utratę aktywności komórek. Z kolei zbyt duża ilość sodu w organizmie wywołuje nadciśnienie oraz obrzęki.
Wapń
Wapń to pierwiastek chemiczny będący srebrnoszarym metalem. W naturze występuje w górnej warstwie Ziemi, pod postacią minerałów czy skał (kalcyt, aragonit, marmury, kreda, gips). Wapń stanowi niezbędny minerał, będący składnikiem kości oraz zębów. Ponadto odgrywa ważną rolę w przekazie informacji przez nerwy. Wapń to ponad 40% wszystkich minerałów w organizmie człowieka, co stanowi około 1 kg masy ciała.
Wapń odpowiada za działanie licznych hormonów, krzepliwość krwi np. ułatwia gojenie się ran, moc kości (buduje szkielet) i zębów, przyswajanie witaminy B12. Niedobory wapnia objawiają się zaburzeniem wzrostu, krzywicą, kurczem mięśni, bólem stawów, chorobami dziąseł. Na wchłanianie się wapnia w przewodzie pokarmowym wpływa szczególnie witamina D.
Jod
Jod to pierwiastek chemiczny o liczbie atomowej 53. Największe ilości jodu występują w wodzie morskiej oraz solankach. Źródłem jodu są: ryby morskie, sól nie oczyszczona lub jodowana, owoce morza, drożdże, a także produkty żywnościowe oraz woda pochodzące z upraw na glebach jodowanych. W organizmie człowieka występuje w ilości od 15 do 30 mg. Zdecydowana większość kumuluje się w tarczycy.
Jod jest potrzebny do produkcji hormonów w tarczycy, czyli tyroksyny i trójjodotyroniny, które mają za zadanie regulację przemiany energetycznej, wzrostu, syntezy białek, pracy mózgu i wielu innych. Wchłania się z przewodu pokarmowego, przez drogi oddechowe i skórę. Charakterystycznym objawem niedoboru jodu są tzw. wole endemiczne.