Zalety imbiru o jakich nie wiemy

Imbir to nie jedynie przyprawa. Imbir w Azji stanowi podstawowy dodatek do wszystkich potraw, a także lekarstwo na przeziębienie, bóle miesiączkowe i wiele innych. W Polsce występuje ona najczęściej w sproszkowanej postaci i dodaje się go do smaku, do potraw. Świeży korzeń imbiru jest już obecnie nie drogi i dość łatwo można go kupić m.in. na targach i bazarach.

Imbir przyprawa

Specyficzny aromat imbiru – trochę słodki, trochę świeży a trochę z drzewną nutą to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego. Zaś lekko gorzki smak zawdzięcza substancjom żywicowym – gingerol i zinferon.

Najważniejsze korzyści zdrowotne jakie daje nam imbir to między innymi:
– pomaga w trawieniu – substancje w kłączu pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co przeciwdziała wzdęciom,
– ma moc łagodzenia mdłości (imbir to jeden ze składników leków na chorobę lokomocyjną),
– zapobiega wymiotom np. po narkozie, chemioterapii,
– zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów,
– zmniejsza bóle miesiączkowe (dodajmy go do jedzenia podczas miesiączki),
– jedną z jego właściwości jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
– pomocny przy przeziębieniach, bo zawiera substancje przeciwzapalne – rozgrzewa organizm,
– daje ulgę chorym stawom (jest składnikiem maści i plastrów rozgrzewających),
– masaż z olejami imbirowymi daje ulgę obolałym mięśniom,
– łagodzi migreny oraz towarzyszące im mdłości,
– ma działanie przeciwobrzękowe – olejek eteryczny w imbirze ma działanie moczopędne – ściąga wodę,
– imbir działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną (można płukać nim bolące gardło),
– poprawia koncentrację, gdyż poprawia ukrwienie mózgu,
– imbir dodany do kawy, zmniejsza jej szkodliwe właściwości,
– pomaga przy reumatyzmie,
– pomoże na złe samopoczucie i poczucie zmęczenia,
– działa jako afrodyzjak na obniżone libido.

herbatka_imbirowaJak przygotować herbatkę z imbiru ?

Utrzyj na tarce kawałek korzenia imbiru i zalej szklanką wrzątku. Odstaw na 10 minut pod przykryciem. Odcedź i dodaj odrobinę miodu. Tak przygotowany wywar można przechowywać w lodówce dość długo.

Przedawkowanie imbiru ?

Może wydawać się to dziwne, ale imbir można przedawkować. Mogą pojawić się zawroty głowy, senność, wymioty oraz nieregularny rytm serca. Nie należy łączyć różnych preparatów z imbirem np. tabletki z naparami.