Omega 3 a paznokcie

Piękne dłonie są wizytówką niejednej kobiety. Nie ważne czy brunetki czy blondynki. Wysokiej czy niskiej. Zgrabnej czy puszystej. Każdej bez wyjątku. Piękne paznokcie wysmuklają dłoń, dodają jej elegancji i kobiecości. Zwłaszcza imponująco wyglądają długie paznokcie pomalowane lakierem. Niestety żmudne ich zapuszczanie nie zawsze wieńczy sukces. Rozdwojone końcówki, łamliwość czy ogólna zła kondycja paznokci – to dolegliwości niejednej kobiety. Na rynku farmaceutycznym istnieje wiele specyfików przeznaczonych do wzmacniania płytki paznokciowej. Jednak przyczyn należy szukać głębiej, a leczenie farmakologiczne powinno być jedynie leczeniem wspomagającym.

Najczęściej przyczyną zbytniej łamliwości czy przebarwienia jest nieodpowiednia dieta. Codzienny jadłospis zawiera za mało składników odżywczych i minerałów dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Często nie mamy czasu na posiłek, dlatego żywimy się fast foodami czy innymi zmodyfikowanymi produktami, w których nie ma nic, oprócz tłuszczów trans, niekorzystnych dla naszego zdrowia oraz konserwantów. Taka przetworzona żywność wywiera bardzo niekorzystny wpływ, nie tylko na kondycję naszej płytki paznokciowej.

Naukowcy z przeprowadzonych badań doszli do wniosku, że włączenie w codzienną dietę kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 i Omega-6 znacząco wpłynie na stan naszej płytki. Wykazują właściwości wzmacniające paznokcie, a także sprawiają, że przestają się łamać i rozdwajać. Ponadto wpływają na twardość płytki. Gdzie znaleźć te produkty? Głównie w tłustych rybach, typu łosoś, makrela, tuńczyk i owoce morza. Wchłanianie kwasów tłuszczowych wzmagają zielone warzywa. Kwasy Omega znajdziemy także w produktach pochodzenia roślinnego, typu oliwkach, lnie, wiesiołku czy orzechach.

Dlatego zanim udamy się do apteki do preparaty, pamiętajmy, że organizm ludzki lepiej przyswaja składniki odżywcze z codziennego pożywienia. Stąd sprawdzoną receptą na piękne paznokcie jest różnorodna dieta, bogata także w kwasy tłuszczowe Omega.

Add Comment