W chwili, gdy posiłek trafia do jamy ustnej rozpoczyna się długotrwały proces trawienny, co znaczy, że enzymy dokonują rozkładu spożywanego pokarmu. Jeśli prowadzimy zdrowy styl życia i odżywiamy się należycie proces trawienia przechodzi bez komplikacji. Jednak, złe nawyki żywieniowe czy mała aktywność ruchowa prowadzi do zaburzeń, czyli do problemów trawiennych. Prawidłowo przebiegający proces trawienia ma swój początek w jamie ustnej, gdzie przechodząc przez kolejne odcinki układu pokarmowego trafia do odbytu, poprzez który wydalamy nie strawione resztki pokarmu. Wydaje się to jakże proste, jednak w tym nieskomplikowanym wydawałoby się procesie może dojść do wielu problemów. Do najczęstszych problemów trawiennych zaliczamy: wzdęcia, zespół złego trawienia czy dyspepsję. Wzdęcia – to nagromadzona ilość gazów w jelitach, której podstawą jest zła dieta. Dyspepsją nazywamy ogół dolegliwości funkcjonowania zazwyczaj górnej części układu pokarmowego. Towarzyszy temu zgaga, refluks, wrzody żołądka, nudności, wymioty czy odbijanie.
Większości problemom można zaradzić. Odpowiednio zbilansowana dieta potrafi wyeliminować dolegliwości trawienne. Obok błonnika, który jak wiadomo odgrywa zbawienny wpływ na proces trawienia istotne znaczenia mają także kwasy tłuszczowe Omega. Wykazują działanie wzmacniające i regenerujące błony śluzowe w układzie pokarmowym i wydalniczym. Dodatkowo ułatwiają przechodzenie treści pokarmowej, a więc perystaltykę jelit. Zapobiegają zaparciom poprzez ułatwianie w tworzeniu się mas kałowych. Udowodniono również, że kwasy tłuszczowe Omega oprócz tego, że wspomagają procesy trawienne zapobiegają powstawaniu cholesterolowych kamieni żółciowych.
Warte uwagi jest również siemię lniane znane ze swoich właściwości wspomagających trawienie. Otóż zmielone siemię lniane sprzyja zapobieganiu zaparciom.
Stanowi źródło znacznej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak należy pamiętać, aby ziarenka lnu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swoich cennych właściwości.