Omega 3 a schorzenia wieku starczego

Z moją babcią zawsze miałam dobry kontakt. Byłam z nią bardzo zżyta emocjonalnie. Pamiętam nasze wspólne spacery i rozmowy przy herbatce. Jednak od pewnego czasu moja ukochana babcia zaczęła niedomagać. Zdarzało jej się pytać, kim jestem, zapominała co mówiła przed chwilą. W trosce o jej zdrowie zaprowadziłam ją do specjalisty. Lekarz orzekł, że są to skutki demencji starczej i aby zahamować proces potrzebna jest właściwa dieta, bogata w kwasy tłuszczowe Omega, które wspomagają profilaktykę i leczenie schorzeń wieku starczego.

Jednak zaczynając od początku przyjrzyjmy się zagadnieniu przypadłości wieku starczego. Utrata sprawności umysłowej, obniżony nastrój czy problemy z pamięcią. To częste dolegliwości, z którymi borykają się osoby w podeszłym wieku.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie DHA są odpowiedzialne za produkcję serotoniny i dopaminy, uważanych w literaturze medycznej jako hormonów szczęścia. Badania pokazują, że osoby cierpiące na demencję starczą posiadają zatrważająco niski poziom DHA we krwi, co potęguje rozwój choroby. Podobnie jest oddając krew zmarłego do badania. Wtedy również uzyskujemy niski poziom DHA, a także niską wartość kwasów tłuszczowych Omega.

Formą demencji, której ustrzec chciałaby się niejedna osoba jest choroba Alzheimera. To schorzenie powoduje wyniszczające i nie odwracalne działanie na układ nerwowy. A to m.in. dlatego, że w mózgu zostaje ograniczone powstawanie specjalnych płytek, które są charakterystyczne dla tej jednostki chorobowej. Dlatego kwasy tłuszczowe Omega mają korzystny wpływ hamujący powstawanie chorób Alzheimera. Odpowiednia dieta zapewni dodatkowo osobom starszym dobrą kondycję intelektualną, zmniejszając uczucie smutku czy przygnębienia.

Dlatego w trosce o zdrowie psychiczne naszych rodziców, babć, dziadków czy innych członków rodziny dbajmy o to, aby w codziennym jadłospisie nie zabrakło oprócz białek i węglowodanów także kwasów tłuszczowych Omega.

Add Comment