Omega 3 a zapalenie torebek stawowych i ścięgien

Zapalenie torebki stawowej występuje najczęściej u kobiet między 40-60 rokiem życia. Predyspozycją do choroby jest cukrzyca, przebyte urazy i długi czas, gdy ciało jest unieruchomione. W czasie choroby obkurcza się torebka stawowa wraz z więzadłami i przyczepami mięśni, co powoduje ograniczenie ruchomości stawu i ból oraz dyskomfort.

Diagnozę stawia się na podstawie wywiadu i badania klinicznego.
Leczenie przeprowadza się za pomocą sterydów, podawanych doustnie bądź też dostawowo, a także, między innymi, operacyjnie. Z kolei zapalenie ścięgna i obszarów wokół niego powoduje ogromnie dokuczliwy ból, uniemożliwiający poruszanie się. Przeważnie dotyka ono osoby zawodowo uprawiające sporty. Nadwerężone ścięgno powinno odpocząć i zostać wygrzane, ale przede wszystkim zaleca się profilaktykę problemów ze ścięgnami zmianą dotychczasowych nawyków.

Profilaktykę i zmianę nawyków żywieniowych zaleca się zarówno w przypadku zapalenia torebki stawowej, jak i zapalenia ścięgna. W każdym przypadku, gdy nie chcemy zachorować na choroby i dolegliwości stawów, powinniśmy wzbogacić naszą dietę o kwasy tłuszczowe z rodziny omega. Dzięki nim nasze stawy będą wzmocnione, torebki stawowe lepiej zaopatrzone w maź stawową, a same stawy będą funkcjonowały lepiej, co zapobiegnie ich urazom w przyszłości. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawierają się w największej ilości w rybach i owocach morza, a także orzechach i zielonych warzywach. Dlatego tez szczególnie sportowcy i osoby narażone na zapalenia torebki i ścięgien, powinny spożywać dietę bogatą w te produkty. Dzięki temu uchronią się przed ewentualnymi urazami stawów, wspomogą ich leczenie w przypadku występowania dolegliwości, a także zapobiegną nawrotom choroby.

Warto, oprócz zmiany nawyków żywieniowych, zadbać także o odpowiednią dawkę suplementów na bazie oleju rybiego, gdyż to wspomaga leczenie i profilaktykę. Badania dowodzą również, że spożywanie produktów zawierających omega-3 znacznie zmniejsza ból różnego pochodzenia.