Omega 3 dla rozwoju mózgu i odporności

Zapewne nie raz usłyszeliśmy od naszej babci lub nawet prababci maksymę „ryby to pożywienie dla mózgu”.  Dziś to porzekadło powielone zostało przez naukowców z całego świata.

Mózg zaczyna się rozwijać już w czasie życia płodowego, dlatego ważna jest suplementacja kwasów przez ciężarną mamę, gdyż poprzez łożysko przenika do nie narodzonego niemowlęcia. Nie bez powodu zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 w czasie ciąży wzrastają aż czterokrotnie. Odgrywają znaczącą rolę w tworzeniu elementów układu nerwowego, takich jak oczy, mózg czy komórek transmitujących informacje. To właśnie DHA zawarty w tłuszczach ryb jest odpowiedzialny za rozwój mózgu i układ nerwowy.

Kwasy Omega-3 stanowią:

  • budulec komórek nerwowych,
  •  a także budują osłonki mielinowe,
  • ponadto łagodzą objawy chorób mózgu
  •  i układu nerwowego,
  • takich jak stwardnienie rozsiane czy
  • choroba Alzheimera.

Organizm kwas Omega-3 przekształca w kwas DHA, który jest istotnym składnikiem tkanki mózgowej. Niski wskaźnik tego kwasu odpowiada m.in. za schorzenia neurologiczne. Omega-3 znacząco wpływa na układ krążeniowy, w tym na krążenie w naczyniach krwionośnych mózgu, co powoduje łagodzenie bólów migrenowych.

Badania dowiodły, że osoby, które spożywają odpowiednią dawkę DHA bardzo dobrze wypadają w testach na inteligencję, gdyż poszczególne obszary mózgu rozwijają się wraz z wiekiem. Dlatego w wielu krajach powszechne staje się podawanie dzieciom tranu z dorsza, który jest niezwykle bogaty w NNKT oraz DHA.

Podobnie rzecz ma się z układem odpornościowym. Jeśli codzienna dieta będzie zawierała kwasy Omega-3 człowiek będzie w stanie szybko zwalczyć wszelkie wirusy i bakterie, które dostały się do organizmu, zabezpieczając przed tworzeniem się objawów chorobowych. Alergen, który wniknie do ciała ludzkiego zostanie wychwycony przez układ odpornościowy, co spowoduje uaktywnienie się komórek odpornościowych, głównie limfocytów, które mają za zadanie zniszczenie alergenu.

Dlatego warto wzbogacać posiłki w produkty Omega-3 gdyż wpłynie to korzystnie na odporność organizmu, wzmocni układ immunologiczny i ochroni nas przed infekcjami.

Add Comment