Uczeni o omega 3

„Polska należy do krajów szczególnie zagrożonych niedoborem kwasów tłuszczowych ω-3.”
lek. Wojciech Jańczyk
prof. dr hab. med. Piotr Socha

„… niski poziom spożycia wielonienasyconych kwasów omega-3 związany jest ze wzrostem częstości depresji.”
dr Wojciech Kolanowski

„Kwasy tłuszczowe szeregu n-3 spełniają również ważną rolę jako substancje o działaniu
kardioprotekcyjnym, chroniące przed rozwojem miażdżycy naczyń krwionośnych.”
lek. Wojciech Jańczyk
prof. dr hab. med. Piotr Socha

Niedobory kwasów Omega-3 łatwo zaobserwować na skórze. Jeśli ich brakuje, skóra jest sucha, pojawiają się wypryski itp.”
prof. dr hab. Iwona Wawer

DHA odgrywa rolę w rozwoju układu nerwowego zachodzącym podczas życia płodowego
i we wczesnym dzieciństwie, a także w jego prawidłowym funkcjonowaniu w wieku późniejszym.”
dr Wojciech Kolanowski

„Dyslekcja, dysgrafia, nadpobudliwość ruchowa – to wszystko skutki niedoborów kwasów omega 3.”
prof. dr hab. Marek Naruszewicz

„DHA jest niezbędny dla funkcjonowania rodopsyny i jej stężenia w zewnętrznych pręcikach
siatkówki, co ma ścisłe powiązanie z ostrością widzenia.”
prof. dr hab. med. Krystyna Wąsowska-Królikowska,
prof. dr hab. Marek Naruszewicz

„W wielu doniesieniach podkreśla się rolę DHA w prawidłowym rozwoju ośrodkowego układu
nerwowego, w tym funkcji poznawczych, mowy oraz narządu wzroku.”
lek. Wojciech Jańczyk
prof. dr hab. med. Piotr Socha

„W okresie ciąży i laktacji zapewnienie wystarczających ilości kwasów tłuszczowych n-3 wydaje
się mieć fundamentalne znaczenie dla rozwijającego się płodu i niemowlęcia.”
lek. Wojciech Jańczyk
prof. dr hab. med. Piotr Socha

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają procesy uczenia się, zwiększają
koncentrację oraz zmniejszają wybuchy agresji u dzieci.”
dr Wojciech Kolanowski,
Lidia Powierża

„Od niedawna postuluje się pogląd, że zastosowanie suplementów n-3 LC-PUFA może opóźniać
progresję demencji starczej oraz choroby Alzheimera.”
lek. Wojciech Jańczyk
prof. dr hab. med. Piotr Socha

 

źródło: Nutrition&Health 15, Nr 1(58); Calivita International Polska; Marzec 2012

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz