Toksyny w żywności i w napojach,
Od wieków człowiek stosował różne metody konserwowania żywności. Nasze babcie również miały swoje niezawodne sposoby na to by przedłużyć trwałość produktów spożywczych, zapobiec ich psuciu, poprawić smak. Solenie, wędzenie, przechowywanie w zimnych temperaturach, były wówczas najlepszymi sposobami konserwacji żywności. Obecnie żywność zabezpiecza się przed zepsuciem korzystając ze sztucznych, chemicznych substancji o działaniu konserwującym.
Konserwanty pomagają w zachowaniu przedłużonej trwałości jedzenia, poprawiają jego wygląd, ale też mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie i kondycję ze względu na obecność szkodliwych toksyn których pełno jest w substancjach konserwujących i które się kumulują w naszych organizmach. Szczególnie przyczyniają się do wzrostu zachorowań na uczulenia i alergie pokarmowe.
Ze względu na powszechność ich stosowania, dzienne spożycie szkodliwych dla organizmu dodatków do żywności może sięgać nawet 10 do 20 g. Konieczne jest zatem zwiększanie naszej świadomości żywieniowej oraz sprawdzanie wszystkich informacji na temat składników i dodatków na opakowaniach produktów spożywczych.