Pochodzenie: Brokuł, inaczej mówiąc kapusta szparagowa z wielkim prawdopodobieństwem pochodzi z Cypru. Brokuł był powszechnie uprawiany za czasów starożytnej Grecji oraz starożytnego Rzymu. Roślina ta jest znana głównie z uprawy, nie spotyka się jej rosnącej na naturalnych terenach w postaci dzikiej. Główne i ważne uprawy brokułu znajdują się w Europie a dokładniej w Anglii, Francji, Hiszpanii oraz Włoszech.
Skład:
Należy zapamiętać iż spożywanie znacznych ilości brokułów będzie miało bardzo korzystny wpływ na organizm nie tylko z uwagi na sulforafan zawarty w tej roślinie, ale także na dużą ilość występujących w nich witamin i minerałów.
Zastosowanie:
– Antyoksydant , który obecny jest w brokułach oraz ich kiełkach jest wielką pomocą w zapobieganiu objawom ślepoty.
– Młode kiełki brokułów są bogatsze w o wiele więcej substancji o właściwościach antyrakotwórczych niż dojrzałe rośliny.
– Już kilka gramów kiełków brokułu dostarcza organizmowi tyle samo SGS niż kilka kilogramów pięknych i dojrzałych roślin.
– Kiełki brokułów mogą leczyć wrzody żołądka i są w stanie zapobiec nowotworom układu pokarmowego. Dzięki tej właściwości już wiele ludzi, którzy jedzą kiełki brokułów wyleczyło się z ciężkiej choroby.
– Brokuły zawierają substancję określaną jakosulforaphane (SGS). Jest to antyoksydant, który bardzo pomaga organizmowi ludzkiemu uaktywnić tworzenie własnych antyutleniaczy.
– Kiełki tych roślin wraz z czystą wodą znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na groźnego raka pęcherza. Brokuły bardzo pomocne są przy leczeniu raka piersi, a jednocześnie likwidują i zabezpieczają przed występowaniem raka prostaty.
– Należy wiedzieć, że dawka kiełków brokułów, która pomaga to pół szklanki. Wystarczy że będziemy jedli je co drugi dzień, ze względu na to, że ich właściwości bardzo długo utrzymują się w ciele człowieka. Jednak nie ma problemów przy częstszym spożywaniu. Nie ma skutków ubocznych więc można jeść kiełki brokułów w dowolnych ilościach.
Znajdziesz je w naturalnych suplementach diety: