Czarny Bez (Sambucus nigra)

CZARNY BEZ

Gęste krzewy dzikiego czarnego bzu należą do rodziny przewiertniowatych. Krzew wysokości do 10m, gałęzie lekko wygięte, wzniesione, młode zielone, kora bruzdowana, szarobrunatna, z wyraźnymi przetchlinkami. Często nazywa się do po prostu bess, bestek, również bzem lekarskim czy aptecznym, a także Hynka, hyczka, buzina lub bzina. W postaci krzewu, bądź niskiego drzewa osiąga on wysokość do 10 m. Ma on lekko zaostrzone liście, które należą do grupy nieparzystopierzastosiecznych. Nie ma on najprzyjemniejszej woni.

Surowiec: kwiaty, owoce
Występowanie: zarośla, parki, brzegi lasów
Zbiór w okresie: 05-01 – 09-30
Zawiera: rutyna, kwasy organiczne,sole mineralne, antocyjany, witamina B, witamina C

Dobroczynne zastosowanie w dziedzinie lecznictwa znalazł przy:

  • Biegunkach
  • Czerwonce
  • Przeziębieniach (działanie napotne)
  • Uszczelnianiu naczyń krwionośnych
  • Grypa,
  •  Przeziębienie,
  • Choroby gorączkowe,
  • Zapalenie spojówek (kwiaty),
  • Angina

Stosuję się go dodatkowo przy:

  • Cukrzycy
  • odchudzaniu

Działa on delikatnie

  • Przeczyszczająco
  • Przeciwbólowo
  • napotnie,
  •  przeciwgorączkowo,
  • moczopędnie,
  •  przeciwbólowo,
  •  rozwalniająco (owoce)

Działa też łagodząco na

  • Oparzenia
  • Obrzęki
  • Bóle gośćcowe.

Przeciwskazania: Alkoholowe środki z owoców bzu czarnego są szkodliwe

Warto go poszukać w postaci suplementu diety.

Add Comment