Koper ten pochodzi z rodziny selerowatych-baldaszkowatych, zwany również fenkułem włoskim, koprem słodki, a nawet koprem lekarskim. Roślina dwuletnia z delikatnie niebieskawą łodygą osiągającą do 1 m wysokości. Koper włoski może być uprawiany jako jarzyna, ale skupmy się na jego zróżnicowaniu jako owoc leczniczy.
Koper wykorzystywany jest przy
- Bólach żołądka
- Zaburzeniach trawiennych
- Nieżytach
- Wzdęciach.
Działa on
- Przeciwkaszlowo
- Uspokajająco
- Wzmacniająco.
W połączeniu z białym winem (specjalnie przygotowany wywar) wspomoże nas przy
- zaburzeniach menstruacyjnych
- i co ciekawe, zwiększy ilość pokarmu u karmiących matek.
Przepis na wywar na białym winie
30 zmiażdżonych nasion kopru włoskiego zalać butelką wytrawnego lub półwytrawnego białego wina i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 14 dni. Potem przecedzić i trzymać w ciemnej, dobrze zakręconej butelce. Stosować po jedzeniu 3 razy dziennie po 40-50 g w przypadku opóźnionej menstruacji, zapalenia oskrzeli, kaszlu, dla zwiększenia pokarmu. Stosować można również w przypadku nieżytu żołądka, wówczas po 25 g – 1/2 godziny przed posiłkiem oraz jako afrodyzjak.
Z myślą głownie o kobietach znajdziemy go w wielu suplementach diety.