Koper (Anethum,Foeniculum Mill)

KOPER – Foeniculum Mill

Koper ten pochodzi z rodziny selerowatych-baldaszkowatych, zwany również fenkułem włoskim, koprem słodki, a nawet koprem lekarskim. Roślina dwuletnia z delikatnie niebieskawą łodygą osiągającą do 1 m wysokości. Koper włoski może być uprawiany jako jarzyna, ale skupmy się na jego zróżnicowaniu jako owoc leczniczy.

Koper wykorzystywany jest przy

  • Bólach żołądka
  • Zaburzeniach trawiennych
  • Nieżytach
  • Wzdęciach.

Działa on

  • Przeciwkaszlowo
  • Uspokajająco
  • Wzmacniająco.

W połączeniu z białym winem (specjalnie przygotowany wywar) wspomoże nas przy

  • zaburzeniach menstruacyjnych
  • i co ciekawe, zwiększy ilość pokarmu u karmiących matek.

Przepis na wywar na białym winie

30 zmiażdżonych nasion kopru włoskiego zalać butelką wytrawnego lub półwytrawnego białego wina i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 14 dni. Potem przecedzić i trzymać w ciemnej, dobrze zakręconej butelce. Stosować po jedzeniu 3 razy dziennie po 40-50 g w przypadku opóźnionej menstruacji, zapalenia oskrzeli, kaszlu, dla zwiększenia pokarmu. Stosować można również w przypadku nieżytu żołądka, wówczas po 25 g – 1/2 godziny przed posiłkiem oraz jako afrodyzjak.

Z myślą głownie o kobietach znajdziemy go w wielu suplementach diety.