Wiesiołek (Oenother) to rodzaj roślin zielnych z rodziny wiesiołkowatych. Należy do niego około 120 gatunków pochodzących z Ameryki Północnej, Południowej, jak również szereg gatunków eurazjatyckich. Na obszarze Europy występuje blisko siedemdziesiąt gatunków, a w samej Polsce trzydzieści – najpopularniejszym z nich jest wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis). Większość z nich to dzikie gatunki wiesiołka. Olej wiesiołkowy sporządzany jest z nasion. Stosowany jest w lecznictwie, a także do wyrobu kosmetyków.
Cennymi składnikami tej rośliny są głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego najważniejszym jest kwas tzw. gamma-linolenowy. Organizm człowieka sam nie potrafi go wyprodukować, a z kolei z pożywieniem dostarczany jest w zbyt małych ilościach.
Zastosowanie medyczne:
– działa wzmacniająco i odtruwająco na organizm,
– obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają odkładaniu się go w naczyniach krwionośnych, co działa przeciwzawałowo,
– działa przeciwcukrzycowo,
– uodparnia na choroby zakaźne,
– ochrania wątrobę,
– reguluje przemianę materii i gospodarkę hormonalną,
– pomocny przy nieżycie przewodu pokarmowego i układu oddechowego, a także stanów zapalnych układu moczowego.
– zmniejsza bóle migrenowe,
Kwas tłuszczowy znajdujący się w oleju z wiesiołkowym hamuje wzrost groźnego raka piersi. Zwiększa również skuteczność leku stosowanego w terapii zwalczającej ten nowotwór. Ponadto wiesiołki nadają się do uprawy na nieużytkach rolnych w celu zapewnienie pyłku pszczołom, które pożytkują na nim w okresie od lipca do późnej jesieni.
Znajdziesz go w naturalnych suplementach diety: