Wiesiołek (Oenothera)

Wiesiołek (Oenother) to rodzaj roślin zielnych z rodziny wiesiołkowatych. Należy do niego około 120 gatunków pochodzących z Ameryki Północnej, Południowej, jak również  szereg gatunków eurazjatyckich. Na obszarze Europy występuje blisko siedemdziesiąt gatunków, a w samej Polsce trzydzieści – najpopularniejszym z nich jest wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis). Większość z nich to dzikie gatunki wiesiołka. Olej wiesiołkowy sporządzany  jest z nasion.  Stosowany jest w lecznictwie, a także do wyrobu kosmetyków.

Cennymi składnikami tej rośliny są głównie  nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego najważniejszym  jest kwas tzw.  gamma-linolenowy. Organizm człowieka sam nie potrafi go wyprodukować, a z kolei z pożywieniem dostarczany jest w zbyt małych ilościach.

Zastosowanie medyczne:

–        działa wzmacniająco i odtruwająco na organizm,

–        obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają odkładaniu się go w naczyniach krwionośnych, co działa przeciwzawałowo,

–        działa przeciwcukrzycowo,

–         uodparnia na choroby zakaźne,

–        ochrania wątrobę,

–        reguluje  przemianę materii i gospodarkę hormonalną,

–        pomocny przy nieżycie przewodu pokarmowego i układu oddechowego, a także stanów zapalnych układu moczowego.

–        zmniejsza bóle migrenowe,

Kwas tłuszczowy znajdujący się w oleju z wiesiołkowym  hamuje wzrost groźnego raka piersi. Zwiększa również skuteczność leku stosowanego w terapii  zwalczającej ten nowotwór. Ponadto  wiesiołki nadają się do uprawy na nieużytkach rolnych w celu zapewnienie pyłku pszczołom, które pożytkują na nim w okresie od lipca do późnej jesieni.

Znajdziesz go w naturalnych suplementach diety:

Add Comment