Witamina T
Witamina T to zespół substancji (frakcja) wyodrębnionych z nasion sezamu, żółtek jaj, owadów i grzybów. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, odporną na ogrzewanie. Frakcja ta podawana ludziom i zwierzętom powoduje zwiększenie krzepliwości krwi (wzrost liczby trombocytów) oraz pobudzenie hemopoezy (procesów krwiotwórczych). Istnieją doniesienia, że zwiększa koncentrację i poprawia pamięć. Nie ustalono struktury chemicznej witaminy T, a jej istnienie w dosłownym znaczeniu jako jednorodnego związku niezbędnego do życia – jest kontrowersyjne.
Witamina T wspomaga procesy krzepnięcia i wytwarzania trombocytów czyli płytek krwi a tym samym wspomaga zwalczanie schorzeń związanych z zaburzeniem krzepnięcia i szeroko pojętej niedo0krwistości. Nie określono też dziennego zapotrzebowania na nią, ani nie wykazano jej toksyczności.
Witamina T jest nazywana również witaminy O, witaminy B11 albo witaminą Bt. Jej chemiczna nazwa i szerzej znana jest jako karnityna. Z racji, że nie jest ona uznawana przez środowisko naukowe za witaminę to nie przeprowadza się nad nią szczególnych badań ale za to znana jest dobrze w środowisku sportowców.
Karnityna w stanie naturalnym obecna jest zwłaszcza w tkankach zwierzęcych, ludzkich oraz w żółtku jaj. W świecie roślinnym można ją znaleźć w ziarnie sezamu i dyni i w mikroskopijnych ilościach wszystkich ziaren zbożowych. Najwięcej informacji o tej witaminie dotyczy jej wpływu na krew, a dokładniej na płytki krwi, które są ostatnim stadium krzepnięcia krwi. Wpływa ona również na czynniki przeciwhemofilowe przeciwdziałając niedokrwistości wtórnej u osób chorych na hemofilię. W organizmie człowieka karnityna pobudza funkcje trawienne, szczególnie żołądka, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Powoduje to w bardzo krótkim czasie wzrost apetytu a także lepsze wykorzystanie anaboliczne substancji odżywczych. Karnitynę można zatem stosować w przypadkach niedożywienia, u osób starszych, a także w pediatrii podając ją wcześniakom lub dzieciom z zaburzeniami rozwojowymi spowodowanymi brakiem łaknienia. Sportowcy wykorzystują ją do zwiększenia efektywności treningu, zwiększenia i przyśpieszenia metabolizmu ale przede wszystkim daje efekt „rozrostu” mięśni.
Funkcje, zalety witaminy T:
- pobudza podział komórkowy
- wzmacnia działanie potasu
- stymuluje funkcje trawienne żołądka, trzustki i pęcherzyka żółciowego
- zapewnia stały dopływ energii
- uważa się, że wzmacnia krwinki czerwone
- przyśpiesza rozrost mięśni
- ułatwia treningi
Niedobór witaminy T:
- nie stwierdzono żadnych konkretów ale zauważono, że gdy wyeliminowano mięso oraz jajka z diety spadała ilość płytek krwi
Karnityna nie jest cudownym środkiem, pozwalającym stracić z dnia na dzień nadmiar kilogramów. Jest jednak witaminą, niezbędną do spalania tłuszczu zapasowego, najcenniejszą dla tych, których dotyka problem nadwagi albo chce zwiększyć efekt treningów siłowych.