Witamina B13 (kwas orotowy)

Witamina B13 (kwas orotowy)

Bierze udział w metabolizmie, syntezie nukleozydów pirymidynowych będących składnikami kwasów nukleinowych. Nie ma syntetycznego odpowiednika a zatem występuje tylko w surowcach naturalnych.

Funkcje, zalety witaminy B13:

•    Bierze udział w syntezie kwasu foliowego i witaminy B12
•    Opóźnia procesy starzenia
•    Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego SM
•    Zapobiega schorzeniom wątroby a także jej stłuszczeniu
•    W leczeniu nie wydolności krążenia

Funkcje, zalety niepotwierdzone witaminy B13:

•    Poprawia pamięć
•    Poprawia wygląd skóry
•    Pobudza siły witalne
•    Zwiększa wytrzymałość na długotrwały wysiłek
•    Łagodzi przebieg anginy

Najlepsze źródła naturalne witaminy B13:

•    Prawie wszystkie pokarmy
•    Zwłaszcza warzywa korzeniowe, serwatka, płynna część zsiadłego lub zwarzonego mleka

Zapotrzebowanie na witaminę B13:

•    doustnie 500-1000 mg/24 h

Co pogarsza wchłanianie witaminy B13:

•    woda i światło słoneczne

Objawy niedoboru witaminy B13:

•    nie stwierdzono

Objawy przedawkowania witaminy B13:

•    przy stosowaniu doustnie nie ma
•    przy iniekcji możliwe ale sporadyczne

Nie stosuj, jeśli…

•    jeśli masz schorzenia które można inaczej leczyć

Poradź się lekarza, jeśli…

•    jeśli masz schorzenia które można inaczej leczyć

Wiek powyżej 55 lat:

•    istnieje bezpieczniejszy i skuteczniejszy sposób leczenia

Witamina B13 a ciąża:

•    istnieją bezpieczniejsze i skuteczniejsze metody leczenia
•    unikaj dużych dawek

Witamina B13 a karmienie piersią:

•    istnieją bezpieczniejsze i skuteczniejsze metody leczenia
•    unikaj dużych dawek

Add Comment