Witamina B13 (kwas orotowy)
Bierze udział w metabolizmie, syntezie nukleozydów pirymidynowych będących składnikami kwasów nukleinowych. Nie ma syntetycznego odpowiednika a zatem występuje tylko w surowcach naturalnych.
Funkcje, zalety witaminy B13:
• Bierze udział w syntezie kwasu foliowego i witaminy B12
• Opóźnia procesy starzenia
• Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego SM
• Zapobiega schorzeniom wątroby a także jej stłuszczeniu
• W leczeniu nie wydolności krążenia
Funkcje, zalety niepotwierdzone witaminy B13:
• Poprawia pamięć
• Poprawia wygląd skóry
• Pobudza siły witalne
• Zwiększa wytrzymałość na długotrwały wysiłek
• Łagodzi przebieg anginy
Najlepsze źródła naturalne witaminy B13:
• Prawie wszystkie pokarmy
• Zwłaszcza warzywa korzeniowe, serwatka, płynna część zsiadłego lub zwarzonego mleka
Zapotrzebowanie na witaminę B13:
• doustnie 500-1000 mg/24 h
Co pogarsza wchłanianie witaminy B13:
• woda i światło słoneczne
Objawy niedoboru witaminy B13:
• nie stwierdzono
Objawy przedawkowania witaminy B13:
• przy stosowaniu doustnie nie ma
• przy iniekcji możliwe ale sporadyczne
Nie stosuj, jeśli…
• jeśli masz schorzenia które można inaczej leczyć
Poradź się lekarza, jeśli…
• jeśli masz schorzenia które można inaczej leczyć
Wiek powyżej 55 lat:
• istnieje bezpieczniejszy i skuteczniejszy sposób leczenia
Witamina B13 a ciąża:
• istnieją bezpieczniejsze i skuteczniejsze metody leczenia
• unikaj dużych dawek
Witamina B13 a karmienie piersią:
• istnieją bezpieczniejsze i skuteczniejsze metody leczenia
• unikaj dużych dawek