Koenzym q10 w roślinach

Wiek zmniejsza ilość koenzymu Q10 w ludzkim organizmie. Jest on odpowiedzialny m.in. za dobre samopoczucie, młody wygląd skóry oraz pracę licznych narządów. Wraz z upłyem czasu (starzenia się) pojawiają się braki. Niedobory mogą występować czasami trochę szybciej, np. u osób, które ze swojej diety wyeliminowały mięso. Głównym źródłem koenzymu Q10 są owoce morza, ryby oraz mięso – głównie wołowe. Co mają zrobić osoby które stosują dietę wegetariańską?

Koenzym q10 występowanie

Produkty roślinne na szczęście także zawierają ten cenny składnik. Są nimi:
– soja,
– rośliny strączkowe,
– orzechy,
– brokuły,
– szpinak.

Z uwagina fakt, że w produktach zwierzęcych są znacznie większe ilości koenzymu Q10 niż w tych roślinnych, dlatego tych roślinnych należy spożywać więcej.

Zawartość substancji odżywczych w produktach niestety zmniejsza się na skutek smażenia, gotowania, czyli ogólnego przetwarzania produktów. Dlatego najlepiej jest spożywać produkty roślinne na surowo. Tyczy się to także mięsa, np. tatar zawiera więcej koenzymu niżeli usmażone mięso.

Także konserwowanie, zbyt długie przechowywanie, złe metody przyrządzania – powodują zmniejszenie ilości koenzymu w produktach.

Osoby nie jedzące mięsa powinny wspomagać się suplementami. Odpowiednio zbilansowane suplementy diety zawierają także inne składniki, które wzmacniają efekt. Sporo z nas nie chce w ogóle słyszeć o „sztucznym” suplementowaniu się, a to mylne myślenie, ponieważ w dzisiejszych czasach to niestety konieczność.

Nasiona lnu z cennym koenzymem

Bogatym źródłem koenzymu są także nasiona lnu. Len to tradycyjna roślina zielna uprawiana m.in. w Polsce. Wykorzystywany jest najczęściej do produkcji tkanin. Jednak posiadają też właściwości zdrowotne. Swój udział mają w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Siemie lniane właściwości

Nasiona lnu przynoszą ulgę m.in. przy: nadkwaśności, wrzodach, nieżytach żołądka i jelit, wysokim poziomie cholesterolu.

Dzięki zawartości lignan są skutecznym lekiem przy infekcjach: wirusowych, bakteryjnych a także grzybiczych. Popularne są okłady z wody w, której moczono nasiona lnu. To dobry sposób na zapalne stany skóry i oparzenia. Jedząc regularnie moczone w gorącej wodzie nasiona, zwiększymy poziom witaminy F w organizmie.

Dieta bogata w koenzym q10

Pod względem zdrowych diet bogatych w koenzym q10 na pierwszym miejscu polecamy dietę śródziemnomorską.

Mamy tutaj ryby, owoce morza, świeże warzywa i owoce, oliwę. Wraz z koenzymem Q10 dostarczymy także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

Add Comment