Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Kwas oleinowy (C18:1, omega – 9) jest najczęściej występującym kwasem tłuszczowym tej grupy, obecnym w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych. Najwięcej kwasu oleinowego zawiera oliwa z oliwek i olej rzepakowy niskoerukowy.
Zapadalność na chorobę wieńcową serca oraz poziom cholesterolu w osoczu krwi w regionie Morza Śródziemnego są niskie, a spożywa się tam duże ilości oliwy z oliwek. Badania znane pod nazwą Seven Countries Study, potwierdziły te obserwacje, ale warto dodać, że dieta śródziemnomorska poza oliwą z oliwek jest bogata w ryby, warzywa, owoce, fasolę i równocześnie
zawiera mało tłuszczy nasyconych i cholesterolu. Eksperymenty prowadzone w ostatnich latach potwierdziły, że oleje bogate w kwas oleinowy, podawane w diecie w miejsce tłuszczów nasyconych, obniżają poziom LDL u ludzi podobnie jak oleje zawierające NNKT.
Mechanizm ich działania można łączyć z przywracaniem prawidłowej aktywności receptorów LDL, blokowanej przez duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych.
źródło: Nutrition&Health 15, Nr 1(58); Calivita International Polska; Marzec 2012