Anemia to choroba spowodowana zwiększonym niedoborem żelaza.
Dotyczy ona w 80% kobiet, zaś tylko 20% mężczyzn. Braki żelaza to głównie efekt złej diety. Żelazo podzielić można na hemowe oraz niehemowe – jest to związane z jego pochodzeniem.
Hemowe znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. mięso, ryby. Wchłania się ono w 10-15% do ludzkiego organizmu. Żelazo niehemowe, pochodzi z warzyw, np. brokuł, brukselki, buraków, czerwonej kapusty, warzyw strączkowych, a także pełnoziarnistych produktów czy suszonych owoców. Te wchłaniają się do organizmu tylko w 3%.
Aby zwiększyć wchłanianie się żelaza, powinniśmy zażywać witaminę C oraz produkty z kwasem foliowym. Witamina C to przede wszystkim owoce np. czarna porzeczka, truskawki.

Białe pieczywo jest szkodliwe
Analogicznie należy unikać produktów, które zaburzają przyswajanie żelaza. Będą to składniki mineralne typu: wapń, miedź, cynk, oraz szczawiany. Co to oznacza w praktyce? Nie zaleca się spożywanie produktów z żelazem w połączeniu z białkiem. Unikać trzeba także tłuszczy przy potrawach mięsnych. Żelazo hemowe w mięsie jest dobrze przyswajalne bez udziału tłuszczu. Zrezygnuj ze smażenia oraz duszenia ze wcześniejszym obsmażaniem.
Zrezygnuj także z białego pieczywa oraz słodyczy.
Objawy niedoboru żelaza.
Kiedy w organizmie pojawia się niedobór żelaza obniża się nasza sprawność fizyczna i intelektualna. Przede wszystkim szybko męczymy się w czasie wysiłku. Towarzyszą temu często niekontrolowane skurcze mięśni. Pojawiają się trudności z koncentracją i pamięcią. Dalej obniża się też nasza odporność. Często chorujemy i odczuwamy brak energii do życia.
Anemia to choroba która pojawia się na skutek długotrwałego braku żelaza. Wartość hemoglobiny, erytrocytów w naszej krwi jest zdecydowanie za niski. Nazywamy to inaczej niedokrwistością syderopeniczną. Niedobory wiążą się też z zaburzeniami łaknienia np. mamy ochotę zjeść produkty które są praktycznie niejadalne (krochmal, kreda, tynk). To bardzo charakterystyczny symptom.
Ważna jest profilaktyka. Zatem jeśli nie mamy dostępu do warzyw i produktów z żelazem to zażywajmy żelazo w tabletkach. Warto chociaż tak wspomóc swój organizm.
Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że zwykłe zmęczenie czy chorobliwość może być przyczyną niedoboru żelaza.