Węgorek jelitowy to drobny pasożyt jelita cienkiego o kształcie nitki, który wywołuje chorobę zwaną węgorzycą. Jest jednym z niewielu pasożytów ludzkich, który zachował zdolność rozwoju poza swoim żywicielem oraz posiada cykl rozwojowy, w którym występują pokolenia wolno żyjące i pasożytnicze. Pochodzi z krajów tropikalnych i u nas w Polsce występuje niezmiernie rzadko. Przebywa w organizmie ludzkim, zwierzęcym a także w roślinach.
Larwa węgorka przenika przez skórę, następnie wraz z krwią przedostaje się do serca, potem do płuc, tchawicy, gardła i tam zostaje połknięta. Później poprzez przełyk, żołądek trafia do jelita cienkiego. Każdemu etapowi tej wędrówki towarzyszą różne objawy. Faza skórna objawia się bólem, obrzękiem i zaczerwieniem w miejscu dostania się larwy. Larwa w skórze wyżłabia tunel, który skierowany jest do najbliższego naczynia krwionośnego. O obecności larwy w płucach świadczy stan zapalny tchawicy, oskrzeli oraz płuc.
Gdy larwa zagnieżdża się w jelitach pojawia się:
– bezsenność,
– nadwrażliwość,
– brak łaknienia,
– biegunka,
– bóle brzucha,
– anemia,
– duży spadek masy ciała, aż do całkowitego wyniszczenia organizmu.
Larwy węgorka mogą również zagnieździć się w pęcherzyku żółciowym, sercu, mózgu oraz w nerkach. Rozpoznać węgorzyce można poprzez wykrycie larw w kale, ślinie, treści dwunastniczej a także w moczu. Larwy mogą wniknąć w skórę osób chodzących na boso czy pracujących gołymi rękami w terenie zanieczyszczonym przez fekalia ludzkie. Węgorzyca potrafi przebiegać nieregularnie, z okresami remisji czy zaostrzeń, związanych ze słabą odpornością organizmu czy porą roku. W kale mogę się znajdować jaja węgorka.
Aby nie doszło do zakażenia trzeba ściśle przestrzegać zasad higieny osobistej, ochraniać skórę podczas kontaktu z glebą poprzez zakładanie odzieży ochronnej. Woda przeznaczona do picia powinna by przegotowana, jak również powinniśmy dbać o sanitarną ochronę gleby przed zanieczyszczeniem fekaliami ludzkimi. Kontakt z zarażonymi zwierzętami oraz przebywanie w krajach tropikalnych bardzo zwiększa ryzyko zakażenia.