Prostata profilaktyka

Profilaktyka i dieta

Prawie 80% mężczyzn ogranicza lub całkowicie rezygnuje z życia seksualnego z powodu chorób układu moczowo – płciowego. Lepiej zapobiegać niż leczyć, zatem aby nie dopuścić do powstania schorzeń prostaty należy przede wszystkim prowadzić zdrowy, aktywny styl życia, uprawiać sport, dbając przy tym o zdrową, zbilansowaną dietę, która jednak wymaga kilku wyrzeczeń.

Czego więc powinienem unikać?!

  • powinno się ograniczyć przede wszystkim spożycie tłuszczów nasyconych znajdujących się np. w tłustych mięsach, gdyż mogą one przyczynić się do rozwoju łagodnego rozrostu gruczołu krokowego
  • należy unikać również spożywania węglowodanów oczyszczonych, które znajdują się m.in. w białym pieczywie, makaronach, ciastach, białym ryżu, ziemniakach.
  • na funkcjonowanie układu moczowo-płciowego niekorzystny wpływ mają alkohol, szczególnie wysokoprocentowy
  • wyeliminuj mocną kawę i herbatę


Pro-State Power reklama

Dzienne zapotrzebowanie na płyny zależy od trybu życia, budowy ciała oraz pory roku. W przypadku schorzeń układu moczowo-płciowego większość płynów powinno spożywać się z rana i w ciągu dnia, wieczorem natomiast ich spożycie należy ograniczać. Słodkie napoje gazowane koniecznie powinno się zastąpić sokami owocowymi lub też warzywnymi, a zwykłą herbatę – herbatą zieloną.
Mężczyźni, którzy cierpią z powodu rozrostu prostaty powinni całkowicie wykreślić ze swojego menu ostre przyprawy, w tym przede wszystkim chilli oraz pieprz cayenne, oraz zbyt kwaśne potrawy. Z powodzeniem można je zastąpić przyprawami łagodniejszymi takimi jak pietruszka, tymianek czy bazylia.

W codziennym menu powinny natomiast pojawiać się jak najczęściej warzywa oraz produkty bogato-resztkowe (chleb gruboziarnisty, zboże, ryż nie oczyszczony). Przyczyniają się one do poprawy pracy jelit, oraz zmniejszają uczucie głodu. Dobroczynne działanie w profilaktyce i leczeniu schorzeń prostaty, a zwłaszcza BPH mają produkty spożywcze bogate w cynk i witaminy. Zaleca się ukierunkować dietę tak, by znajdowały się w niej warzywa: pomidory, brukselka, kapusta, zielona papryka, szpinak, szparagi, z owoców zaś truskawki. Z kolei produkty bogate w cynk to przede wszystkim rośliny strączkowe takie jak groch, fasola, poza tym orzechy oraz drób. Dietę można dodatkowo urozmaicić owocami morza lub wątrobą wołową, jednak zaznaczyć należy, iż ich spożycie powinno być okazjonalne, ze względu na zwiększoną zawartość tłuszczów nasyconych, które powodują zwiększenie stężenia tzw. „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Panowie, u których wykryto chorobę, powinni uwzględnić w diecie: słonecznik, soję, cieciorkę, fasolę, groch, bób, sezam i pestki dyni. Zawarte w nich fitosterole łagodzą stany zapalne, które towarzyszą rozrostowi prostaty. Do naturalnych produktów niwelujących objawy choroby należą: wyciąg z korzenia pokrzywy (wykazuje działanie oczyszczające układ płciowo-moczowy), palma sabałowa (wpływa na gospodarkę hormonalną ograniczając przy tym ryzyko powiększenia się prostaty, dodatkowo reguluje funkcjonowanie układu moczowo-płciowego), likopen (pomaga zapobiec nowotworowi prostaty, ma działanie antyoksydacyjne).

Wszystkie te produkty żywnościowe powinny być przygotowywane w odpowiedni sposób, dlatego niezwykle istotne jest to by pamiętać że długie gotowanie czy np. smażenie pozbawiają produktów żywnościowych najważniejszych składników odżywczych.

Add Comment