Gromadzenie się substancji kwasowych w organizmie

W diecie, jak i w codziennym życiu – najważniejsza jest równowaga. Nie może być niczego za mało, ani za dużo. Podobnie jest z naszym jadłospisem. Jedną z zasad gwarantujących dobre zdrowie jest kwasowo-alkaliczna równowaga organizmu. Spożywając dużo nasyconych tłuszczy, cukrów, słodzików, białej mąki, czy sosów przyczyniamy się do gromadzenia substancji kwasowych w organizmie. Duże ilości protein, alkohol, słodkie napoje, czy szybkie spożywanie posiłków również potęguje wspomniane zjawisko.

Gromadzenie się nieczystości kwasowych stanowi przyczynę przedwczesnego starzenia się, wywołując przy tym wiele chorób, które dotykają coraz to młodszej części społeczeństwa. Dlatego, aby zachować równowagę należy korygować kwasowość substancji poprzez odpowiednie pokarmy oraz styl życia. Naukowcy udowodnili, że na zmniejszenie się ilości substancji kwasowych w organizmie istotny wpływ ma spożywanie niektórych produktów. I dla przykładu owoce – głównie jagodowe, korzeniowe warzywa oraz większość ziół stanowią grupę żywności znaczącą wpływających na nadmierne zakwaszenie organizmu.

Nagromadzone ilości substancji kwasowych w organizmie prowadzą do wielu schorzeń, m.in.:
– podwyższone ciśnienie krwi,
– wspomagają tworzenie chorób serca, miażdżycy,
– stanowią realne zagrożenie krwotoku śródmózgowego,
– wywołują osteoporozę,
– prowadzą do zapalenia stawów,
– występują zaburzenia w produkcji insuliny, co w konsekwencji może prowadzić do cukrzycy.

Ile razy zastanawialiśmy się nad dolegliwościami bólowymi w różnych częściach naszego ciała. Prawdopodobnie organizm mógł wysyłać sygnały ukazujące, w jakich częściach ciała zgromadzone są pozostałości kwasowe, gdyż u każdej osoby mogą być one inaczej zlokalizowane.

Należy podkreślić, że na kwasowość organizmu ma wpływ oprócz diety aktywność fizyczna z dostatecznie dużą ilością odpoczynku i relaksu, gdyż stres psychiczny oraz brak wypoczynku może także potęgować opisywane zjawisko.

Add Comment