Zawartość luteiny w żywności

Od kilku lat moda na suplementy diety i inne tego typu wspomagacze, sprawiła, że coraz mniej osób docenia naturalne produkty, zawierające odpowiednie składniki odżywcze. Trend ten nie ominął również luteiny, której spożycie na poziomie 6 mg dziennie może decydować o prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Luteina to obok beta-karotenu jeden z ważniejszych karotenoidów. Karotenoidy to naturalne barwniki roślinne, charakteryzujące się żółtą, pomarańczową lub czerwoną barwą. Organizm człowieka nie posiada umiejętności ich produkcji, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich do organizmu wraz z pożywieniem. Karotenoidy, w tym luteina, rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego aby mieć pewność, że przyswoimy ich odpowiednią ilość, powinniśmy tak komponować posiłki, by obok kolorowych warzyw, znalazły się dobre tłuszcze z mięsa czy ryb.

Luteina i współpracująca z nią zeaksantyna mają dwie funkcje w organizmie człowieka. Są przede wszystkim odpowiedzialne za ochronę delikatnych naczyń włosowatych siatkówki, które wpływają na poprawne funkcjonowanie narządu wzroku. Te dwa karotenoidy są antyoksydantami, czyli rozbijają niekorzystne dla zdrowia wolne rodniki, czyli skutek uboczny utleniania komórek ciała. Drugą funkcją luteiny i zeaksantyny jest filtracja szkodliwego dla oka promieniowania ultrafioletowego. Te roślinne barwniki stanowią bowiem żółty filtr, który działa, jak naturalne okulary przeciwsłoneczne.

Luteinę, choć jest żółtym barwnikiem, można w dużych ilościach odnaleźć w ciemnozielonych warzywach liściastych. Jest ona w nich maskowana przez zielony chlorofil. Do najbogatszych źródeł luteiny należą zatem szpinak, jarmuż, kapusta włoska, natka pietruszki, szczypior oraz koper. Jej duże stężenie odnaleźć można również w groszku zielonym, brokułach, cukinii, papryce oraz dyni. Wśród owoców, w celu dostarczenia do organizmu luteiny, należy spożywać jeżyny, maliny oraz nektarynki. Co ciekawe luteinę można również odnaleźć w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego, na przykład w żółtkach jaj kurzych. Ma to związek z paszą roślinną, jaką są karmione kury.

Niestety do tej pory nie udało się określić dokładnego dziennego zapotrzebowania organizmu ludzkiego na luteinę. Badania są bowiem niejednoznaczne. Jednak utrzymywanie spożycia luteiny na wspomnianym wcześniej poziomie 6 mg dziennie może mieć ochronny wpływ na zdrowie.