Banany i ich właściwości

Banan – wydawać by się mogło, ze jest to zwyczajny owoc.

Każdy go lubi i spożywa. Okazuje się, że ma mnóstwo właściwości korzystnych dla ludzkiego zdrowia. Poznaj je bliżej. Udowodniono, że jedzenie banana dziennie jest  o wiele zdrowsze, niż zjedzenie jabłka, ponieważ mają one więcej witamin, a ponadto zawierają węglowodany, potas, fosfor, żelazo, oraz cukry. Banany są zatem naturalnym źródłem energii dla naszego organizmu. Dwa banany zjadane na dzień dadzą ci energii na 2,5 godziny pracowania, wytężonego myślenia itp. Kiedy odczuwasz zmęczenie szybko pomoże ci  stanąć na nogi. Energia z banana jest znacznie lepsza i skuteczniejsza niżeli ta z kofeina. Jeśli czujesz spadek energii zjedz banana, zamiast pić kawę czy jeść czekoladę. Czekolada jak i kawa doda ci energii na chwilę, a zaraz potem nagle się zmniejszy. To nie grozi ci z bananem.

Potas zawarty w bananach dostarcza sporo tlenu do mózgu, dlatego doskonale wspomagają wysiłek intelektualny.

Uczniowie  regularnie jedzący banany na drugie śniadanie lepiej radzą sobie w szkole i wynikach. Ponadto banany zawierają cenny błonnik, pomagający w prawidłowym trawieniu. Pomocne także przy zatwardzeniach. W bananach znajduje się tryptofan – to substancja która wpływa na polepszenie nastroju. Zatem banany polecane są osobom ze wszelkiego rodzaju zaburzeniami typu depresja. Jedząc banany regularnie możesz pozbyć się bólów menstruacyjnych. Banana pomoże też kiedy męczy cię zgaga.

Skrobia w lekko niedojrzałych, bananach nadaje się świetnie dla zdrowia błony śluzowej żołądka – ochrania ją przed niekorzystnym działaniem soku żołądkowego.

Banany na kaca? Tak…

po ciężkiej imprezie zmiksuj kilka bananów dodaj łyżeczkę miodu oraz jogurt naturalny. Taka mieszanka szybko postawi cię na nogi. Banany są pomocne przy walczeniu z papierosami – głodem nikotynowym. Powodują to zwłaszcza witaminy z  grupy B oraz składniki mineralne. Banany regulują poziom cukru we krwi, a także temperaturę ciała.

Banany  to również źródło żelaza – najbardziej wskazane są zatem dla anemików.

Skórki banana także mogą się przydać np. jako nawóz pod krzewy róż. Ponadto skórka banana doskonale nadaje się do polerowania skórzanych butów

Add Comment