Omega 3 a okres płodowy

W badaniach naukowych opublikowanych w lutym 2007 r. w znanym periodyku Lancet potwierdzono wcześniejsze obserwacje, że kwasy tłuszczowe omega 3 w okresie życia płodowego oraz w pierwszych latach życia dziecka, mają podstawowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, a przede wszystkim funkcji poznawczych mózgu.

Dzieci kobiet, które podczas ciąży i karmienia spożywały zalecane ilości kwasów tłuszczowych omega 3, charakteryzowały się znacznie lepiej rozwiniętym intelektem niż dzieci matek, które tych zaleceń nie przestrzegały.

Niedobory kwasów tłuszczowych EPA i DHA u kobiet w ciąży mogą być przyczyną zagrożenia życia wcześniaków, spowolnienia dojrzewania mózgu, zahamowania rozwoju psychoruchowego, a także obniżenia odporności i zwiększonej podatności na alergie.
Kwasy tłuszczowe omega 3 mają ogromne znaczenie w zapobieganiu retinopatii wcześniaków – stwierdzono, że niedobór kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przyczynia się do rozwoju zaburzeń widzenia.

 

źródło: Nutrition&Health 15, Nr 1(58); Calivita International Polska; Marzec 2012

Add Comment