Kobalt (cobaltum)
Funkcje, zalety kobaltu:
• Pierwiastek ten wchodzi w skład witaminy B12
• Pozyskuje się go jedynie z pokarmem
• Zapobiega anemii
• Niezbędny do wytwarzania krwinek czerwonych
• Razem z manganem uaktywnia niektóre enzymy
• Zastępuje cynku w niektórych metyloenzymach
Objawy niedoboru kobaltu:
• Anemia
• Osłabienie mięśniowe
• Nudności
• Utrata apetytu
• Utrata masy ciała
• Krwawienie z dziąseł
• Drętwienie i drżenie dłoni i stóp
• Trudność w utrzymywaniu równowagi
• Zażółcenie białkówek oczu
• Depresja
• Dezorientacja
Objawy przedawkowania kobaltu:
• Przy bardzo dużych dawkach może dojść do powiększenia tarczycy, serca
Najlepsze źródła naturalne kobaltu:
• Zielone buraki, gryka, kapusta, sałata, szpinak
• Małże, ostrygi
• Figi, arbuz
• Mleko
• Wątroba
Zapotrzebowanie na kobalt:
• nie ustalono dziennej dawki spożycia, lecz zaleca sie 8 mcg, jako ilość niezbędna w naszej diecie
Dla kogo dodatkowa suplementacja kobaltu…?!
• Osoby, które uległy poważnemu poparzeniu lub poranieniu
• Chorzy z jadłowstrętem psychicznym lub bulimią
• Wegetarianie
Znaczenie dla organizmu:
• Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w reakcjach powiązanych z przemianami witaminy B12
Wrogowie:
• Antagoniści witaminy B12
Nie stosuj, jeśli…
• Jesteś zdrowy zachowujesz zrównoważoną dietę
Poradź się lekarza, jeśli…
• Nie ma powodów
Wiek powyżej 55 lat:
• Zachowaj zróżnicowaną dietę, aby zapobiec niedoborowi
Kobalt a ciąża:
• Nie ma ubocznych działań
• Nie stosuj dużych dawek
Kobalt a karmienie piersią:
• Nie ma ubocznych działań
• Nie stosuj dużych dawek
Co jeszcze…?!
• Gromadzi się głównie w wątrobie
• Niedobór występuje niezwykle rzadko
• Na niedobór narażeni są zwykle tylko wegetarianie
Interakcje z innymi składnikami czy lekami:
• Niektóre piwa zawierają kobalt jako stabilizator, dlatego osoby często je spożywające mogą doprowadzić do kardiomiopatii i niewydolności krążenia