Drożdżyca, zwana również kandydozą, bielnicą, moniliazą (łac. candidiasis, candidosis), jest chorobą grzybiczą atakującą głównie błony śluzowe, skórę oraz paznokcie. Powodem jej powstawania są najczęściej zakażenia drożdżakami należącymi do gatunku Candida, a w szczególności do Candida albicans. Grzyby te nie są groźne dla człowieka, lecz pod wpływem zmian zaburzających prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego przeradzają się w zmiany chorobowe, wywołując drożdżycę. Naukowcy wyodrębnili do tej pory 196 gatunków drożdżaków z rodzaju Candida, lecz tylko 15 z nich może być niebezpiecznych dla organizmu człowieka.
Candida albicans
Rozwojowi infekcji grzybiczej sprzyja wiele czynników. Wśród nich największe znaczenie dla ekspansji choroby ma długotrwałe przyjmowanie farmaceutyków mogących zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, np. antybiotyki, sterydy lub leki podawane przy chorobach nowotworowych, które łatwo niszczą naturalną florę bakteryjną. Poza tym rozwój drożdżycy przyspiesza niedobór witamin z grupy B w organizmie, nadmierna potliwość i związana z nią maceracja naskórka, uszkodzenia naskórka, które mogą prowadzić do rozwoju infekcji wewnątrz rany, oraz zmiany hormonalne, ciąża, jak również cukrzyca i otyłość. Stres, różnego rodzaju używki, a szczególnie alkohol, także mogą mieć wpływ na zakażenie grzybicze, do tej grupy czynników warto zaliczyć także niezdrowy i niehigieniczny tryb życia – stres, niewłaściwa dieta (spożywanie tzw. fast foodów, potraw wysokokalorycznych, picie dużych ilości napojów zawierających kofeinę).
Drożdżyca może przybierać kilka postaci – wyprzenie drożdżakowe, drożdżyca paznokci i wałów paznokciowych, drożdżyca błon śluzowych (jamy ustnej, narządów płciowych i przewodu pokarmowego). Nierozpoznane zakażenie drożdżakami może prowadzić do niebezpiecznych zmian ogólnoustrojowych – zaburzenia funkcjonowania układy odpornościowego oraz nerwowego.
Wyprzenie drożdżakowe
Wyprzenie drożdżakowe ma podobne objawy i przebieg jak wyprzenie bakteryjne, różnią się oczywiście przyczyną infekcji. Umiejscawia się głównie w przestrzeniach międzypalcowych dłoni, między palcem trzecim i czwartym lub czwartym i piątym. Bardzo rzadko zdarzają się przypadki rozpoznania drożdżycy między palcami stóp. U kobiet z dużą nadwagą zmiany chorobowe mogą się tworzyć w fałdach skórnych, przede wszystkim w okolicach podsutkowych, a także w pachwinach. Natomiast u niemowląt infekcja umiejscawia się w przestrzeni międzypośladkowej.
Spore ryzyko zachorowania mają pewne grupy zawodowe, których praca związana jest z przeciągłym moczeniem rąk, m.in. kucharze, sprzątaczki, praczki. Najbardziej charakterystyczne objawy to ogniska rumieniowo-wysiękowe, silna maceracja naskórka, złuszczanie, a nawet pękanie skóry w miejscach powstawania zmian chorobowych.
Na następnej stronie dalszy ciąg informacji o drożdżycy, m. in. jakie są jej objawy oraz czym jest drożdżyca błon śluzowych.